(Denne saken inneholder, som du sikkert skjønner, enorme mengder med SPOILERE!)

Andre sesong av «Broen» er ved veis ende, og igjen sitter sikkert mange og klør seg i hodene. Det gjorde vi også, derfor har vi gått litt i dybden på noe av det vi lurte på etter sendeslutt.

 1. Kommer det en tredje sesong av «Broen»?

Ja, alt tyder på at tredjesesongen spilles inn neste høst – og blir klar til høsten 2015. Dette bekrefter manusforfatter Nicolaj Scherfig overfor Filter – med et forbehold om at finansieringen faller på plass (noe den selvfølgelig vil gjøre).

Lenge å vente, såklart, men det gikk tross alt to år mellom sesong én og to også.

Hverken Sofia Helin eller Kim Bodnia har skrevet under kontrakt ennå, men begge skal være positive til å fortsette. Selv er vi spente på hvem som får den mye omtalte norske storrollen.

 

2. Men hva skjer med Martin?

Kim Bodnia blir med videre, til tross for at han ble arrestert, mistenkt for drap, på slutten av kveldens episode. Det bekrefter også manusforfatter Scherfig til oss:

Yes, det er en udfordring at Martin her i slutningen bliver arresteret og anklaget for mordet på Jens. Men vi kan godt lide den slags udfordringer og vi kan garantere at Martin er lige så meget med i sæson tre som i de to tidligere.

Men hvis danskebjørnen faktisk forgiftet sønnens drapsmann får jo det enorme konsekvenser for ham.

Selv med all verdens formildende omstendigheter må han jo regne med år i kasjotten. I tillegg vil han vel miste retten til å jobbe som politimann for all framtid, vil vi tro.

surmartin

Men enn så lenge finnes det såklart en mulighet for at Martin aldri drepte Jens, og vi fikk jo heller aldri noen direkte tilståelse i episoden.

I kommentarfeltet under oppsummeringen til nettstedet tvdags.se foreslås følgende besnærende teori:

Martin smyg-gav den lilla giftflaskan till Jens under fängelsemötet, så att Jens kunde begå självmord. Detta verifieras av kaffekopparna som endast innehåller… kaffe. Med andra ord har han endast begått ett moraliskt (och professionellt) brott och slipper fängelsestraff.

Hvis dette stemmer tror vi fremdeles at Martin blir degradert og mister alt ansvar. Men det forhindrer vel ikke at Saga kan komme til ham for råd?

 

3. Hvem drepte Gertrud?

At vi aldri fikk se hvem som drepte Gertrud er såklart fryktelig frustrerende, og trolig vil jakten på den virkelige bakmannen fortsette inn i sesong tre.

Serieskaper Hans Rosenfeldt bekrefter overfor SVT at drapsmannen dukker opp for første gang i denne episoden, altså at han ikke har vært med tidligere i sesongen.

Etter å ha sett scenen med Gertrud-drapet satt vi imidlertid med følelsen av å ha hørt stemmen til denne skuespilleren før. Var det Peter Mygind? Lars Mikkelsen? Jens Albinus?

Vel, de heteste tipsene går imidlertid i retning av en skuespiller vi aldri hadde hørt om før. Relativt ukjente Brian Hjulmann er nemlig kreditert på følgende måte i rulleteksten, uten at vi ser ham noe annet sted i episoden:

rulletekst

Og litt kreativ photoshopping viser også at drapsmannens profil passer bra med Hjulmanns:

mesterhjernen

Så får tiden vise om en ugredd fyr med hipsterbart virkelig er «Broen»s mesterhjerne, eller om han bare var hyret inn til denne anledningen for å avlevere et par enkle replikker.

Vi tipper egentlig på det siste, og at bakmannen blir spilt av noen andre hvis jakten på fyren fortsetter i sesong tre.

Eventuelt at Hjulmanns karakter ikke trekker i trådene her i det hele tatt, men at han også bare er en liten brikke i en enda større konspirasjon.

 

4. Hvor realistisk er egentlig lungepesten?

En av de sterkeste scenene i sesongavslutningen er den der Pernille velger å ta sitt eget liv, etter å ha blitt smittet av Viktoria på følgende vis:

blodhost

Vi har spurt en kompis, som riktignok ikke er virolog – men som er såpass glup at han har funnet ut hvordan man kan diagnostisere brystkreft via en blodprøve. Vi stoler med andre ord på ham.

Han tar oss steg for steg gjennom situasjonen som beskrives i serien:

Det meget smittsomme viruset trenger seg gjennom cellemembranen og inn i cellene til de røde blodlegemene. Der reagerer den med hemoglobinet og muterer.

At viruset muterer i seg selv er ikke så uvanlig, men at det er en strategi viruset bruker for å oppnå andre egenskaper er lite troverdig. Mutasjoner oppstår tilfeldig og kan gi viruset et positivt fortrinn eller en annen egenskap. Det kan derimot hende at viruset reagerer med hemoglobinet og på den måten blir virulent, eller mer skadelig.

celle

Den nye formen angriper celleskjelettet og får cellen til å vokse.

Det høres rart ut at den infiserte røde blodcellen skal begynne å vokse, modne røde blodceller mangler cellekjerne, det vil si at de ikke har noe genetisk aktivitet og da i mine øyne ikke kan vokse. Etter et lite googlesøk fant jeg dette som støtter min hypotese; «Because of the lack of nuclei and organelles, mature red blood cells do not contain DNA and cannot synthesize any RNA, and consequently cannot divide and have limited repair capabilities. This also ensures that no virus can evolve to target mammalian red blood cells.»

Deretter angripes de indre organer, og man pådrar seg en raskt eskalerende hoste – fulgt av blødninger. Først ut av kroppens åpninger, ører, nese, munn – til sist dør man av indre blødninger.

Symptomene er troverdige, dette er typisk for såkalte blødningsfebre; lassa, ebola, dengue etc.

Før viruset muterer, er det verken farlig eller smittsomt. Verten påvirkes overhodet ikke. Men når man begynner å blø, danner de nye cellene en aerosol idet de kommer i kontakt med luften. Viruset blir umiddelbart luftbåren, med 100 prosent dødelighet.

Aerosolspreding (små dråper i luft) er en mulig spredningsmåte, men at «de nye cellene» skal produsere aerosol synes jeg høres rart ut.

Men hei, det er jo bare en tv-serie – og vi har definitivt sett mindre plausibel bioterrorisme andre steder.

 5. Hva skjedde egentlig med stakkars Laura?

Uheldige Laura Mössberg (spilt av Julia Ragnarsson) forsvant bare ut av serien etter at hun ble kidnappet fra sykehuset i episode åtte.

Etter det så vi ikke noe til henne, før hun dukket opp (levende, heldigvis!) i et bagasjerom. Hvorfor ble hun kidnappet etter å ha hjulpet til med å identifisere Oliver med fantomtegningen?

broen1212

I et nettmøte på SVT.se, avslører serieskaper Hans Rosenfeldt at hun ble bortført slik at Gertrud skulle kunne eksperimentere på henne – hun hadde nemlig omtrentlig samme vekt og lengde som Victoria.

– Dessverre kom ikke den forklaringen med i sluttklippen, sier Rosenfeldt.

Og faren hennes, som også vi på et tidspunkt trodde kunne være skyldig i ett eller annet? Han var ikke innblandet i noe som helst. Som Rosenfeldt selv sier: «Det är lite så vi jobbar.»

 

Hva synes du om «Broen II»-avslutningen? Fornøyd? Oppgitt? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet!

 

Les også:

KJETIL ROLNESS & CO. SLENGER MED LEPPA
OM «BROEN», FÅR TILSVAR AV MANUSFORFATTEREN

broen