Det sies at om man spiller handikappet – mentalt eller fysisk – er det langt større sjanse for å sikre seg en Oscar enn om man spiller kjedelige hverdagsyrker som lege, politi eller den slags.

Tenk bare Tom Hanks som Forrest Gump, Leonardo DiCaprio i «What’s Eating Gilbert Grape», Sean Penn i «I Am Sam» eller Billy Bob Thornton i «Sling Blade».

Robert Downey Jr. gjorde minneverdig narr av dette i «Tropic Thunder», hvor han snakket om viktigheten av å ikke gå «full retard» når man skulle sikre seg en Oscar. Ironisk nok ble Downey Jr. selv nominert til Oscar for akkurat den rollen som Kirk Lazarus.

Uansett. Det er et annet yrke på film som mange amerikanske skuespillere higer etter, og det er kremjobben som verdens mektigste mann. President Of The United States Of America. Eller POTUS, som det også kalles.

Hva skal til for å spille en fiktiv amerikansk president på film eller TV? En gjennomgang viser at det er ikke så nøye, for her slipper alle til – i motsetning til i virkeligheten.

Man kan være kvinne!

Geena Davis som Mackenzie Allen i «Commander In Chief».

Da ABC skulle overgå «West Wing» i liberal annerledestenkning, kom de opp med ideen om å la en kvinne styre Det Hvite Hus. Geena Davis prøver så godt hun kan å styre USA med jernhånd, men selv om USA sannsynligvis er klar for sin første kvinnelige president, er ikke ABC det. De ble så opptatt av at hun var nettopp kvinne, at seerne mistet interessen og serien ble kansellert etter bare én sesong.

… afroamerikansk? Lenge før Barack Obama:

Dennis Haysbert som David Palmer i «24»:

Syv år før Barack Obama ble USAs første svarte president, gikk TV-gjengen i Fox i fortropp, og gjorde David Palmer til lederen for den frie verden. Det gikk langt bedre enn med en kvinne bak roret. Men for et mas det blir for Palmer! Han blir fjernet fra embetet med makt, arrestert, får jobben tilbake, blir forsøkt drept, mister jobben og blir jommen meg til slutt drept. Nice job if you can get it? Not.

… og om man er kjip og kritthvit og konservativ? Selvsagt ikke noe problem:

Gene Hackman som Alan Richmond i «Absolute Power»

President Alan Richmond drikker hardt, ligger med damer han ikke skulle ligget med, er døv i fylla, og til slutt sørger han for at Secret Service tar livet av elskerinnen hans. Akkurat slik man ser for seg ondskapsfulle, republikanske hvite menn der de sitter rundt et bord og planlegger hvordan de skal kue verden i kne.

…men liberal går selvsagt også veldig fint, altså:

Martin Sheen som Jed Bartlet i «West Wing»

«West Wing» er ikke bare en av de beste seriene verden har sett (hvert fall de to første sesongene). Martin Sheen gjør en fabelaktig innsats som den bibelsiterende og gudfryktige, men likevel prpgressive og liberale Jed Bartlet. Ref. første episoden, hvor han gjør sin entré i serien med bibelbudet «I am the Lord your God, thou shalt worship no other God before me», før han på velutdannet vis skjeller ut en gjeng sinte, konservative kristne.

… og liberal latino er faktisk helt perfekt.

Jimmy Smits som Matt Santos i «West Wing»

Mens David Palmer nok var en litt for fantasifull karakter til å fungere som et frempek mot Barack Obama, kan man lure på om Jimmy Smits i rollen som Matthew Santos var det. I følge West Wing-produsent Eli Attie var Santos basert på Barack Obama, men siden Santos kom seg til presidentembetet før Obama, sies det at teamet bak Obamas kampanje var vel så mye inspirert andre veien.

…man kan til og med være mannen i gata!

Kevin Kline som Dave Kovic i «Dave»

Men selv om Jimmy Smits gjorde Matt Santos til en smart, progressiv og smidig president, kommer man langt med ren og skjær flaks også. Kevin Kline er Dave, som til daglig er sjef for et vikarbyrå, men på fritiden tjener litt ekstra gryn på å imitere presidenten. Som ved et underlig mirakel ender han plutselig opp som president, med de utfordringene og komiske situasjonene de måtte føre med seg.