Ok, først av alt: Dette er en bokspoiler-sak, så den inneholder et og annet ord om en rollefigur som kanskje fortsatt kan dukke opp i tv-utgaven av «Game of Thrones».

Du er herved advart. Spoilers morghulis (er det riktig valyrisk grammatikk?) og alt sånt.

Ok. Så.

Til tross for en kritikerrost og begivenhetsrik sesongfinale er det én ting mange fans savnet fra epilogen til boka «A Storm of Swords», som både denne og forrige sesong var basert på:

Lady Stoneheart.

For dem som ikke har lest bøkene er Lady Stoneheart egentlig samme person som Catelyn Stark (spilt av Michelle Fairley), sist sett med strupen kutta i det mye omtalte røde bryllupet.

I boka gjenoppstår hun via magi som en iskald zombie som, grovt forenklet, rusler rundt en stund, dreper noen folk og plager Brienne.

Mange fans forventa et glimt av Lady Stoneheart i finalen, blant annet fordi Lena Heady, som spiller Cersei, i april la ut et bilde av et hjerte formet av små steiner på Instagram.

Headey har tidligere hinta til hendelser i serien på Instagram, noe som fikk mange fans til å ta steinhjertene som en lovnad om Lady Stoneheart i finalen.

Da zombie-Catelyn uteble, trenda Lady Stoneheart Twitter.

Ifølge Vulture skriver for eksempel @the_pigeon_lady at:

Lady Stoneheart var ikke i episoden. Nå skal jeg brenne alt jeg eier og gråte over asken. God natt, mens @wmilam tvitrer:

– «Hva kan man sammenligen utelatelsen av Lady Stoneheart med?» «Det er som om Jesus ikke gjenoppsto i Det Nye Testamentet

– Kjære @HBO, åpner en temmelig krass melding fra @SociopataGrimes.

– Hvor er Lady Stoneheart, morrapulere? Hvorfor er Balon i live? Les de jævla bøkene.

Ikke alle er enige i at utelatelsen er en dårlig ting.

James Hibberd i Entertainment Weekly mener tvert imot at utelatelsen er en styrke for serien, selv om han ser hvorfor fans kan savne henne.

– Åpenbart er det mange, om ikke de fleste, av fansen som ikke anser Lady Stoneheart som et feilsteg men en fantastisk og hevnaktig vri, litt lindrende balsam etter bokas mest hjerteskjærende kapittel.

Hibberd selv mener helt klart at det var et feilsteg. Blant annet trekker han frem hvordan Catelyns retur svekker et av de sterkeste øyeblikkene i bøkene.

– At hun kom tilbake underminerer slagkraften i Martin’s sterkeste scene, det røde bryllupet, ved å «ta tilbake» døden hennes til en viss grad.

Det later til at finaleregissør Alex Graves også kan være enig i at utelatelsen har styrket serien.

I et intervju med Entertainment Weekly etter finalen sier han:

– Å hente tilbake Michelle Fairley, en av de beste skuespillerne som finnes, for å være en zombie en liten stund – og bare drepe folk? Det er litt sånn, hva skal vi gjøre med det? Hvordan spiller det inn i historien på en måte vi vil sette pris på?

Graves aner forøvrig ikke om Lady Stoneheart vil dukke opp i fremtidige episoder.

– Jeg har ingen anelse. De vil ikke fortelle meg, sier han om serieskaperne David Benioff og Dan Weiss.

– De er veldig flinke på å holde hemmeligheter.