Norsk filminstitutt har i dag tildelt en hel haug med penger til flere norske filmprosjekter, blant annet har Liv Ullmanns «Miss Julie» fått 7 685 000 kroner (samt en imponerende rollebesetning) siden sist.

Også filmen «Dirk Ohm», om en tysk illusjonist som roter seg bort i norsk kjærlighet, har fått hele 9 050 000 kroner i produksjonstilskudd.

Men spesielt en film på tildelingslista grep tak i vår oppmerksomhet og nysgjerrighet: «Her er Harold», som i nyhetsbrevet fra NFI beskrives som følger:

Her er Harold er en fandenivoldsk roadmovie om den fallerte møbelhandleren Harold Lunde, som kjører til Almhult i Sverige for å kidnappe IKEA-gründer Ingvar Kamprad.

Filmen, som baserer seg på en av historiene i Frode Gryttens «Saganatt» fra 2011, er skrevet og skal regisseres av Gunnar Vikene («Himmelfall», «Trigger», «Vegas»).

Regissør Gunnar Vikene.

– Det er et veldig godt premiss, om Harold Lunde som får problemer med møbelbutikken sin når IKEA åpner Nordens største varehus tvers over gata i Åsane. Han føler han har valget mellom å gjøre slutt på det hele, eller å ta hevn. Så da bestemmer han seg for å reise avgårde for å kidnappe Ivar Kamprad, forteller produsent Maria Ekerhovd til Comoyo Filter.

– Det sier seg vel selv at kidnappingsideen til Harold kanskje ikke er så veldig gjennomtenkt, og at det neppe vil løse alle hans problemer. Hvordan det hele ender får du altså se i filmen. Men filmen handler like mye om hvordan man velger å leve livet sitt, og at man kanskje glemmer hva som er viktig midt oppi det hele, sier Ekerhovd, og fortsetter:

– Harold møter blant annet en ung jente som har rømt hjemmefra, og som vil være med på prosjektet hans. Vi får også være med på et mellommenneskelig drama, der vi følger hans reise fra begynnelse til slutt – han legger ut på en reise både i det ytre og sitt indre.

– I fjor gikk Vikene ut i bergensavisa Byavisen og etterlyste en større aktivitet i filmbyen Bergen. Er det å lage en roadtripfilm der turen går til Sverige veien å gå da?

– En god del av filmen foregår i Bergen. Det viktigste er dessuten ikke bare at man spiller inn der, men at man får prosjekter opp og stå i byen og bruker lokale talener. Filmen vil bety mye for filmmiljøet i Bergen, men det må jo komme flere etter, sier Ekerhovd.

– Det er vel lov å anta at dere ikke drar en Varg Veum og hyrer inn en Oslo-skuespiller til hovedrollen?

– Vi får se!

En cameo fra Kamprad selv hadde vel heller ikke vært å forakte. Foreløpig vet vi altså ikke noe om hvem som skal spille i filmen, men det blir klart i løpet av noen uker – innspillingsstart er «til våren».