Vi mennesker blir gradvis til den vi er på jorden i kraft av de rollene vi blir delt ut eller selv velger. Noen velger roller som bare leder an til dritt og elendighet, mens andre går veier hvor trøbbel gradvis blir om til champagne og skinke til indrefilet. Vi vil jo alle være perfekte og snille mennesker, men hvordan blir vi det?

En ny studie publisert i det amerikanske tidsskriftet Aesthetics, Creativity, and the Arts bør virke beroligende på å alle som har tatt på seg rollen som ”TV-entusiast med dårlig samvittighet”. Studiet viser nemlig at man ofte kan øke sin emosjonelle intelligens – såkalt empati – når man sitter benket foran TVen sin med tørre ostepops og lunken Pepsi Max.

Skjermbilde 2015-10-26 kl. 17.40.51
Mann: «Snart skal jeg klare se om du er glad eller trist, kjæresten min.»

Deltakerne i dette studiet ble scoret på evnen til å sette seg inn i andres følelsesliv i fire omganger: før/etter gode TV-dramaer og før/etter fakta-programmer. Økningen av empati gjentok seg i påfallende grad gjennom de fleste deltakerne i første bulken, mens nivået holdt seg noenlunde uberørt i den siste.

Så nå vet du altså hva du må gjøre om du i fremtiden har lyst til å bedre forstå dine bestevenns motiver, verdier og holdninger. Du må bare drite i opplysningsverdien i serier som «Planet Earth» og «How the Universe Works» – du skal se på kvalitetsdramaer som «Mad Men», «West Wing», «Lost» og «The Good Wife» din kalde hjerteløse jævel. Du vil nok ikke bli perfekt sånn helt umiddelbart, men hvorfor ikke starte der? TV er jo veldig gøy.

collalage