«The Hunger Games» og «Paradise Hotel» på bloggen vår! På samme dag!

La oss forsøke å kompensere ved å skrive noen ord om en spennende serbisk dokumentar.

«Cinema Komunisto» forteller historien om enda en diktatorisk filmnerd, Josip Broz Tito, Jugoslavias øverste leder fra 1945 til 1980, og filmindustrien han bygde opp. Tito var en streng, men faktisk ganske kreativ «studiosjef», som igangsatte propagandafilmer som ofte likevel hadde en viss kritisk brodd og enorm appell hos publikum. Jugoslaviske myndigheter brukte mye ressurser på filmene sine, og flere amerikanske filmskapere tok turen over for å spille inn film der.

«Cinema Komunisto» ble vist under Bergen internasjonale Filmfestival i høst, mens tidsskriftet Minerva tidligere har trykket en oppklarende kronikk av regissør Mila Turajlic.

Nå har også SVT intervjuet regissør Turajlic, og blant annet spurt henne om dette med likheten mellom dagens amerikanske blockbustere og filmsystemet man hadde i det gamle Jugoslavia. Se intervjuet i videovinduet øverst.

Jeg er ikke helt sikker på om hva som blir første anledning for å se filmen, men vi lover i hvert fall å skrike ut om dokumentaren skulle bli tilgjengelig på VOD hos oss med det første.