Så er det bekrefta, bankers, opplest og vedtatt: Det blir en fjerde film i «Hustruer»-serien, regissert av Anja Breien med Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand i hovedrollene.

Det skjer over førti år etter den første, tretti år etter den andre og tjue år etter den siste filmen i serien. «Ingen fiksjonkarakterer har noensinne vært fulgt over like lang tid på film av samme regissør og ensemble», heter det i pressemeldinga fra Norsk Filminstitutt, som i dag har bevilget fire og en halv million kroner til produksjonen.

– Nei, vi slår både «Boyhood» og «Before Sunrise»-trilogien, konstaterer Jarle Namtvedt i Norsk Filmdistribusjon, med referanse til filmene der amerikanske Richard Linklater følger rollefigurer over flere år.

Breien mottok støtte til manusarbeidet tidligere i år, og Namtvedt sier at såfremt resten av finansieringen går i boks som planlagt, blir det opptak i 2019 og trolig premiere første halvdel året etter.

Det var i FNs «kvinneår», 1975, at den norske filmskaperen Anja Breien lanserte den første filmen i serien. Den følger tre tidligere klassekamerater, spilt av Ottersen, Armand og Katja Medbøe, som stikk i strid med God Norsk Moral (TM) går på fylla i Oslo-gatene etter å ga truffet hverandre for første gang på ti år. Filmen ble hyllet av kritikerne for sin feministiske, men varme og livsbejaende tone, og en stor kinosuksess.

– Filmenes suksess lå nok mye i at det inntil da hadde vært mye kvinnesyting i debatten. «Hustruer» har humor, en viss selvironi. Slagordet var jo «en komedie på ramme alvor». Og «Hustruer – ti år etter» er vel så morsom, noe de også påpekte da trilogien ble vist på en festival i Denver, sa Breien til Dagsavisen i 2012, da trilogien tok filmklubbrunden (med gratis inngang for kvinner).

I 1985 kom «Hustruer – ti år etter», der trekløveret nærmer seg 40, møtes like før jul og ender med å stikke av fra både menn, barn og julestri. I 1996 kom treeren, der trekløveret feirer 50-årslag.

Samme år døde skuespiller Katja Medbøe, og hennes fravær blir noe av utgangspunktet når vi møter igjen de andre to i den nye filmen.

– Jeg kan si så mye som at det skaper rammen fra filmen. Noen har falt fra, sier Namtvedt og bekrefter at det også er mulig at andre biroller fra de første tre filmene kan dukke opp igjen.

Er det lov å håpe på et gjensyn med Helge Jordals bohem-aktige figur, som inviterer på nachspiel i eneren, kanskje? 

PS: Enda en film fikk produksjonsstøtte av staten i dag, og også den har høy kvinneandel. Det er «Limbo»-regissør Maria Sødahls «Håp», der Andrea Bræin Hovig spiller ei kvinne som midt i et aktivt liv blir diagnostisert med kreft. Stellan Skarsgård har en annen rolle i filmen, som du kan lese mer om her.