Jeg visste det var noe, da jeg så traileren til den kommende svenske komedien «Mammas pojkar».

Jeg mener, den ser jo ut som en ganske streit og småartig skandinavisk komedie, regissør er Ulf Malmros («Bröllopsfotografen») og blant skuespillerne finner vi Björn Starrin, Johan Östling, norgesvenninnen Tuva Novotny og Mia Skäringer («Solsidan»).

Traileren kom i helgen, se den i videovinduet over.

Men det var altså noe som virket fryktelig kjent, noe med hardrockbrødrene i hovedrollen, den litt snåle dialekten og det høye hårfestet. Så kom jeg på hva det var – hovedpersonene er jo kliss like brødrene Erik og Per Gustavsson i denne legendariske reportasjen fra SVTs «Propaganda»:

Reportasjen har blitt en Youtube-favoritt med flere hundre tusen klikk, og regissør Ulf Malmros har åpent innrømmet at han lot seg inspirere av «brödrerna hårdrock» da han skrev manus. «Brödrerna hårdrock» var også arbeidstittel på «Mammas pojker», noe de originale brødrene reagerte veldig negativt på:

– Vi kontaktet dem tidlig, men de ville ikke ha noe med oss å gjøre. De er sure på oss. Men vi har bare lånt navnet, og det er ikke noen beskyttet merkenavn. Man kunne jo tenkte det var gøy at vi var inspirert av dem, men de er ikke så gira på dette her, sa regissøren til Expressen tidligere i år.

Erik og Per Gustavsson bor i dag i Stockholm og spiller i black metal-bandet Nifelheim.

De virker, kanskje naturlig nok, ikke å være veldig glade i å snakke om SVT-reportasjen i media lenger.

Svensk premiere på «Mammas pojker» blir ved juletider.