(Filtermagasin.no): Hollywood-filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» har vært planlagt i flere år, men fikk en usikker framtid da opprinnelig regissør Martin Scorsese trakk seg fra prosjektet.

Men nå faller endelig brikkene på plass. Ifølge Variety er Scorseses erstatter funnet: Den svenske regissøren Tomas Alfredson.

Observante Filter-lesere vet jo at Alfredson har en helt spesiell plass i redaksjonens hjerter, etter filmer  som «La den rette komme inn» og John Le Carré-filmatiseringen «Tinker Tailor Solider Spy» (samt Killinggänget-filmer som «Torsk på Tallin» og «Fire nyanser av brunt»).

Ifølge Variety vil Martin Scorsese fremdeles være med på prosjektet som utøvende produsent, mens Alfredson også vil skrive et manus sammen med Søren Sveistrup («Forbrytelsen»).

«Snømannen» (2007) er en av de mest populære bøkene om Nesbøs politihelt Harry Hole. Personlig er det kanskje den Nesbø-boka jeg har hatt mest glede av (men var løsningen muligens litt opplagt?).

Det er uansett ikke klart når filmen kan gå i produksjon, for dette er ikke det eneste prosjektet Alfredson har på blokka framover.

Blant annet jobber han for tiden også med en filmatisering av Astrid Lindgrens «Brødrene løvehjerte» – som trolig blir den dyreste skandinaviske filmproduksjonen noensinne.

«Snømannen» skal produseres av Working Title Films, som kjøpte rettighetene til boka våren 2011, mens Universal kommer til å distribuere filmen.

Ifølge avtalen med Working Title har Nesbø hatt makt til å kunne si ja eller nei til regissører som var interessert i oppdraget.

jonesbo

Han takket da ja til Scorsese først, men regissøren trakk seg da han fikk gjennom andre filmprosjekter. Ifølge Scorsese kommer filmen heller ikke til å lages i Norge.

– Jeg må beklage der også, men vi har flyttet filmen fra Norge til Midtvesten i USA. Av praktiske grunner. Men jeg skulle gjerne filmet i Norge, sa han til BA på tampen av fjoråret.

Dette er for øvrig ikke det eneste filmprosjektet som for tiden planlegges ut fra Nesbøs bøker. Warner Bros. har planlagt filmer av «Blood on Snow» og «Blood on Snow II: More Blood» – to kommende bøker som nordmannen har skrevet under pseudonymet Tom Johansen (også her er en svenske aktuell som regissør).

Dessuten ønsker Channing Tatum å regissere filmversjonen av den nye Nesbø-boka «Sønnen».