Det er vel få musikere her i verden som fortjener sin egen biografifilm som Beach Boys-legenden Brian Wilson.

Og den kommer, det visste vi fra før – Paul Dano er  allerede castet i rollen som en ung Brian, mens John Cusack skal spille ham i eldre dager.

Men det er en helt annen rolle som nå får munnen til å løpe i vann på morgenkvisten.

Paul Giamatti («American Splendor», «Sideways», «Illusjonisten») er nemlig hyret inn for å spille Wilsons mangeårige psykiater/sjelesørger/forretningspartner Eugene Landy, ifølge The Wrap. Å herregud.

Landy var en uhyre kontroversiell mann – han var unektelig viktig for å hjelpe Wilson etter gjentatte psykiske sammenbrudd på midten av 70-tallet. Men metodene var omdiskuterte og trolig ganske uetiske etter dagens standard.

Etter hvert tok Landy totalt kontroll over både Wilsons liv og karriere – han fungerte som manager fra 1983 til 1991, og ble også kreditert som låtskriver og produsent på skiva «Brian Wilson» fra 1988. Her dukker blant annet låta «Love & Mercy» opp, som også er tittel på den kommende filmen:

I 1989 mistet Landy lisensen til å drive som psykiater (blant annet på grunn av Wilson-saken), og det kom fram at Brian i perioder var hans eneste pasient. Landy hadde også håvet inn 35 000 dollar per måned (det ble også kjent at Wilson ønsket å testamentere store deler av formuen til psykiateren sin).

Så ja, en kjøttfull rolle.

Nå skal det imidlertid sies at «Love & Mercy» trolig ikke blir noen streit musikkbiografifilm lik de vi har sett altfor mange av de seneste årene.

Manuset er skrevet av Oren Moverman (som også skrev den eksperimentelle Dylan-filmen «I’m Not There»), mens regien er ved debutant Bill Pohlad som også har jobbet som produsent på ambisiøse filmer som «The Tree of Life» og «Into the Wild».

Både Moverman og Pohlad har i flere intervjuer gjort det klart at de ønsker å leke med form og struktur, og at de vil konsentrere seg om noen viktige hendelser i Brians liv.

Best av alt er for øvrig at filmskaperne har fått Brian Wilsons velsignelse til å lage filmen, og har også da fått lov å bruke originalmusikk fra Beach Boys og Wilsons solokarriere.

Innspillingen starter trolig allerede på seinsommeren.