Sesong tre av «Solsidan» hadde premiere på svensk TV4 i går kveld. Mysigt! Men hva er det med denne til dels avskyelige gjengen som gjør at det er så trivelig å se serien? Serien foregår i det privilegerte boligområdet Saltsjöbaden, eller «Saltis».

Jeg kommer selv fra et villastrøk, om enn mer beskjedent enn Saltis. Jeg har sett voksne menn bruke hundretusenvis av kroner på unødvendige hageredskaper. Jeg har sett intelligente kvinner gå hjemme i årevis og holde huset presentabelt. Jeg har hørt naboer utveksle grådig sladder. Jeg har sett de mest bisarre midtlivskriser, der ektemaker freser rundt i sportsbiler med Julio Iglesias på full guffe. Så dette treffer en nerve hos meg.

Det er naturlig å sammenligne «Solsidan» med danske «Klovn», som også handler om velsituerte og barnslige voksne som behandler hverandre som motstandere i livet. «Klovn» er råere i humoren og lokker også ut en høyere latter. Men vi føler oss skitne etterpå. «Solsidan», derimot har en lunere humor og en langt mer bedagelig stemning. Det er en serie som er smekkfull av konflikter. Folk roper til hverandre i ett kjør. De er selvopptatte, de trøsteshopper og de manipulerer hverandre. Så hvorfor er det likevel en så grunnleggende hyggelig stemning i serien?

Fordi de er som små barn. De er korttenkte, de vet ikke bedre, de vil ikke noe vondt. De er akkurat så like folk vi kjenner i virkeligheten at vi orker å identifisere oss med dem. De har en klossete sjarm. Og dessuten er det alltid fint vær. La oss ta en titt på galleriet:

 

Alex (Felix Herngren)

 

Seriens hovedperson og gode samvittighet. Her i et sjeldent frittalende øyeblikk. Felix Herngren har bidratt med manus og regi, og er noe av en nestor i svensk komedie. Alex lar seg tråkke på av venner, kona si og pasienter. En snill gutt, fanget i en manns kropp.

 

Anna (Mia Skäringer)

 

Fødsel:

Spiller en småbarnsmamma og skuespiller. Alle komedier trenger et sentrum av fornuft. Anna er den eneste i serien som ikke kommer fra Solsidan, og den eneste som oppfører seg nogen lunde voksent. Dialekten er fra Vest-Sverige og helt nydelig. Hun har alltid rett, og hun sjenerer seg ikke for å minne folk om det, særlig ikke mannen sin. Hun sier gjerne at hun elsker ham, men hun får det til å høres ut som en trussel. Det er en litt sår maktbalanse som begge kan leve med. Det fine er at selv om de krangler nesten kontinuerlig, så kommuniserer de i det minste. Dette paret vil være sammen, og de vil være glade i hverandre. Og det er selvfølgelig hyggelig å se på.

 

Fredde (Johan Rheborg)

 

Haha, for en type. Banksjef og noldus. Tilfeldig sitat: «Det är inte optimalt, men det er mackish.» Han tviholder på ungdommen, leter kontinuerlig etter måter å leve ut sin mandighet på og er den suverent mest energiske av disse. Han er den morsomste. Johan Rheborg er kjent for en del nordmenn som medlem i Killinggänget. Hm, lenge siden jeg har sett «Fyra nyanser av brunt».

 

Mickan (Josephine Bornebusch)

 

Det blir bare viktigere og viktigere å stille presise diagnoser på folk. Så hva feiler egentlig Mickan? Antisosial personlighetsforstyrrelse? Byttet sjel med en hvithai i et kosmisk lotteri? Det er ekstremt vanskelig for oss å like henne, likevel er hun omgitt av venninner. Hennes falskhet, grunnhet og ignoranse er uten grenser. Hun kompenserer for all sin meningstomhet med konsum. Pen, da.

 

Ove (Henrik Dorsin)

 

For mange seere er det Ove som er rosinen i pølsa her. Gjerrig, innpåsliten, vemmelig og med en helt gal oppfatning av hvordan han blir oppfattet. Herregud, han er irriterende. Vi kjenner lukten av harskt fett så fort han dukker opp. Henrik Dorsin spiller den samme rollefiguren i to tv-serier, «Solsidan» og den svenske utgaven av «The Office». Noen år for sent, kanskje?

Sesong tre av «Solsidan» er i gang, og første episode er tettpakket med hverdagstrøbbel. Alex og Anna er gift og venter en til. De skal selge huset og gjør den bommerten å få Ove til å hjelpe til med å presse opp prisen. Fredde og Mickan har fått lopper. Vi knegger overbærende.

Det kan jo du også gjøre, ettersom svensk TV4 har lagt ut hele førsteepisoden her:

Halvkjedelig bonusklipp:

Her er et intervju med spørsmål fra fans. Felix Herngren er flink til å snakke for seg. Legg merke til at Josephine Bornebusch ser ut som et virkelig menneske, og ikke som den luksus-øgla hun spiller i serien. Legg også merke til at de to mennene ikke er så veldig interessert i å la henne snakke ut.