SPOILERADVARSEL:Under den første videoen forklares siste episode, Last Forever, i detalj.

TV-serien How I Met Your Mother har gått i ni sesonger, og er nå – basert på hva du syns om serien, endelig eller dessverre – slutt.

I natt gikk den siste episoden i verdens lengste pappa-til-barna-sine-samtale mot slutten på CBS, og anmeldere og publikum virker å være litt uenige om hvordan siste fortelling fungerte.

– Du kan til og med kalle det et slag i ansiktet, avsluttes Vulture sin anmeldelse. Litt som dette, med andre ord?

Premisset har alltid vært at den voksne Ted Mosby forteller sine barn i 2030 om hvordan han møtte moren deres. Gjennom én samtale, som må ha vart i flere dager, forklarer han vennegjengen Ted (Josh Radnor), Robin (Combie Smulders), Barney (Neil Patrick Harris), Lily (Alyson Hannigan) og Marshall (Jason Segel) sine eskapader gjennom 20-åra. Men hvem moren er har alltid vært seriens sentrale hemmelighet.

Vi har etter hvert visst at hun skulle bli spilt av Cristin Milioti, men ikke hva hun het eller hvordan de endte opp sammen. Nå kan det altså avsløres, hun heter Tracy, og hun har vært død i mange år allerede da serien startet opp. Konspirasjonsteoretikerene som har gjettet dette i årevis fikk rett, og dette er noe av det Vulture er så misfornøyd med.

HIMYM ga et hardtslående, minneverdig løfte i pilotepisoden – at Robin ikke var moren – og dette føles som et løfte holdt bare ved en teknisk feil. Gratulerer med å utnytte det smutthullet. En seier for ordkløyvingen, akkurat som den mest irriterende, minst elskelige siden av Ted Mosby ville sette pris på, sier Margaret Lyons.

Men bare for å være rettferdig, det er mange som liker episoden Last Forever (del 1 og 2) også – eller som iallfall mener at det var en tilfredsstillende avslutning på serien, som hoppet i steg fra 2013 fram til 2030. Cobie Smulders var nylig på David Letterman for å snakke om hvordan de organiserte slutten:

– En balansert blanding av humor, drama og – viktigst av alt – svar. Med rask fart, man kan argumentere for at det er en sesong med materiale i episoden, men det gjorde egentlig bare timen mer rik og komplett. Hatten av til Carter Bays og Craig Thomas som fikk alt til å fungere til slutt, sier Max Nicholson i IGN.

For hva skjedde egentlig til slutt? Jo, la oss ta det veldig raskt – raskere enn Barneys 7-sesongers-oppsummering på 52 sekunder. Robin og Barney gifter seg, men blir skilt fordi de lever separate liv. Barney fosser ut i verden for å ha sex med 31 damer på 31 dager, den siste dama (kun omtalt som «Dame 31») blir gravid og Barney frir idet han legger sine øyne på sin nyfødte datter.

Lily og Marshall får flere unger, Marshall blir – endelig – høyesterettsdommer (og Supreme Judge Fudge trendet på Twitter), og de flytter ut av leiligheten når de møter hybridskadedyret Cockamouse, som først dukket opp i første sesong.

Ted og Tracy lever lykkelige, ugifte dager, fordi Ted endelig har skjønt at han ikke må jage etter ekteskapet nå som han har den perfekte dama. De får barn og gifter seg til slutt, men Tracy er dødelig syk og dør. Og Ted har fremdeles følelser for Robin.

– Så, vent: Dette er bare historien om hvordan du «totally, totally, totally» er forelska i tante Robin?, sier barna.

Ungene (Lyndsey Fonseca og David Henrie), spilte inn disse scenene for mange år siden, etter å ha skrevet under en imponerende stor kontrakt om å ikke avsløre hva som skjedde før det gikk på tv. Hele samtalen handlet altså om at Ted ville få lov til å bli sammen med Robin, noe som han da altså gjør.

Dermed fikk vi denne scenen, som speiler scenen med smurfepenisen det blå hornet i seriens aller første episode – men ca. 20 år frem i tid (via Hollywood Reporter)

Ikke alle er like misfornøyd som Vulture, heldigvis. Brian Lowry i Variety beskriver den som ok, om enn ikke legendarisk.

– For i motsetning til noen av seriene som har kommet og gått mens Ted har lett etter drømmedama, så er dette betraktelig bedre enn et slag i ansiktet.

– Det var en historie de ville fortelle, en vi aldri ser på TV. De ni sesongene ble en lang fortelling om å overkomme tap, akseptere at smerte kan hjelpe deg, virkeligheten om venner som driver fra hverande, og å miste «den ene rette». Ted hadde ingen «den rette». Han hadde to, kanskje flere. Måtte vi alle være så heldige, skriver Jessica Goodman i Huffington Post.

Stjernene selv hadde dette å si om avslutningen:

Og, om du lurer på om de ordnet ananas-hendelsen, så kan Alyson Hannigan berolige deg med at det nok dukker opp i ekstramaterialet:

Men, det er ikke helt over ennå. Spinoff-serien How I Met Your Dad er allerede under utvikling, med indiedarlingen Greta Gerwig (Frances Ha) i hovedrollen. Jeg er dog ikke sikker på om jeg vil at den skal gå i ni sesonger.

Hva husker du best fra de ni sesongene med «How I Met Your Mother»? Hva syns du om avslutningen?