I fjor høst fikk regissør Stig Svendsen og Filmkameratene 5,9 millioner kroner i tilskudd til «King’s Bay» – en politisk thriller satt i nåtiden, men med gruveulykken på Svalbard i 1962 som bakteppe.

I dag avslører distributøren SF Norge at artisten Kari Bremnes har fått hovedrollen som gravejournalist.

Kjempesjansen_Nord_Kari_Bremnes

Det blir hennes første rolle som filmskuespiller.

– Man må finne den rette skuespilleren til den karakteren man har laget. Kari Bremnes’ navn kom opp tidlig, så vi prøvefilmet henne og hun var så overbevisende at valget var lett å ta, sier Svendsen til Filter film og tv.

– Dessuten har hun journalistrollen i systemet, med erfaring som journalist i både Aftenposten og Nationen, legger han til.

Bremnes’ rollefigur jobber i Tromsø-avisa Nordlys og på sporet av sannheten om hva som egentlig skjedde da en eksplosjon i ei gruve i Kongsfjorden krevde 21 menneskeliv, bare noen år etter at den var gjenåpnet etter en rekke alvorlige ulykker på 40- og 50-tallet.

Granskingsrapporten avdekket alvorlige brudd på sikkerhetsforskriftene, det ble reist mistillit mot regjeringen og Einar Gerhardsen måtte gå av som statsminister (selv om det bare gikk noen uker før han var tilbake).

– Ingen vet egentlig hva som forårsaket eksplosjonen, men det får vi svaret på nå. Bremnes’ rollefigur får et tips som leder henne i retning av hva som egentlig skjedde, men det viser seg å være sterke krefter som er villige til å gå langt for å stoppe saken, sier Svendsen, som tidligere har laget barnefilmen «Radiopiratene» (2007) og den amerikanske lavbudsjettsfilmen «Elevator» (2012).

Han sier manuset bygger på en troverdig teori om årsaken til ulykken, og at folk som har fått lese det har spurt seg om filmskaperne har kommet over dokumentasjon som ikke tidligere har vært kjent.

Hvorvidt det stemmer, er regissøren hemmelighetsfull om (men siden han innrømmer å være inspirert av konspirasjonsfilmen «JFK» kan vi vel gå ut fra at det har vært viktigere å snekre en god historie enn å gi den mest sannsynlige forklaringa).

«King’s Bay» går i opptak 18. januar, omtrent samtidig med en annen storsatsing fra Filmkameratene, nemlig «Børning 2». Den skal spilles inn i filmcampen i Målselv samt i Tromsø og har en forventet premieredato i januar 2017.