Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.

Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED». Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix

Se «Big Mouth: My Furry Valentine» (Valentines Day-spesial, 2019).

Med enestående stemmeskuespillere og skarpt blikk på alt som gjør puberteten til en eneste lang pinlighetsfestival, ble animasjonsserien «Big Mouth» en av Netflix’ største hits i fjor.

Har du ikke sett den ennå: Varm godt opp lattermusklene på forhånd og husk at det er viktig å strekke ut etter intense anaerobe økter.

Er du allerede fan er dette en no-brainer av et tv-valg for valentinerhelga: En splitter ny, 46 minutter lang spesialutgave i anledning selveste kjærstedagen.

Spesielt romantisk blir det naturligvis ikke, når vi følger Nick, Anthony og de andre hormonelt forstyrrede, sprengkåte tenåringene i denne serien, idet de forsøker å manøvrere det helt spesielle helvetet som Valentines Day jo er, for alle som foreløpig ikke har tosomheten helt på stell.

Og som gode komedier flest er det en bunn av alvor, selv her, i dette kaoset av slibrighet og sexvitser. Den handler blant annet om hvordan den dårlige maskuliniteten, i mangel av et bedre begrep, går i arv.

Vil du heller se…

True crime? «Dirty John» (serie fra 2018). Dramatisering av den populære podcasten ved samme navn.

Dramedy? «Russian Doll» (serie fra 2019). Bisarrt, men godt om livet etter døden. Litt «Groundhog Day», litt «Maniac», litt «The Good Place».

Politisk thriller? «Black Earth Rising» (serie fra 2019). Tankevekkende spenning med folkemord som bakteppe. Usedvanlig solid Netflix-original.

HBO Nordic

Se «Smilf» (serie 2017-19).

«Gud kan ikke være overalt, hele tiden – det er derfor har han skapt mødre», sier et gammelt jødisk munnhell som i 2017 fikk æren av å åpne første episode av denne dramakomiserien.

Og gudene må vite at hovedpersonen her må klare langt mer enn bare å være – som både enslig småbarnsforelder, spiseforstyrret, traumatisert, datter av en heller ubalansert eldre kvinne og økonomisk ubemidlet i det moderne USA.

Ikke engang hverdagsheltinne-glorien klarer hun å få til å skinne – til det er hun for kynisk, for lat og for glad i marihuana. Men etter et par-tre episoder begynner det å tre fram en rollefigur vi både bryr oss om og føler et behov for å følge videre.

TV-bransjen har skvist mye bra humor ut av enslige kvinnetilværelser de siste åra – se «Fleabag» og «Better Things» for et bar gode eksempler. «Smilf» sin funksjon i denne rekka er å pushe mørke-parameteret ytterligere et par knepp. Sesong to startet på HBO Nordic for et par uker siden, og nye episoder publiseres fortløpende hver søndag.

Vil du heller se...

Krim? «True Detective» (sesong 3, 2019). Tilbake i form etter den begredelige forrige sesongen.

Noe høyaktuelt? «Brexit: The Uncivil War» (film fra 2019). Fiksjonsdrama om hvorda ny teknologi fikk britene til å stemme nei til EU.

Sverdsvingere? «Vikings» (serie 2013-18). Perfekt mens vi venter på de siste sesongene av «Game of Thrones» og «The Last Kingdom».

NRK TV

Se «This Close» (serie, 2018).

Møt bestevennene Michael og Kate! Hun – en mitraljøse av spydige kommentarer med jobb i PR-bransjen og en mann som ikke tør å fortelle henne at han har mista jobben. Han – en single, homofil kunstner med en karriere i fritt fall og stadig økende alkoholkonsum.

Dermed er alt duket for moderne tv-serie rett fra dramakomedie-samlebåndet. Bortsett fra en liten tvist. Verken Michael eller Kate kan nemlig høre.

Dette åpner for flere humoristiske situasjoner – tegnspråk-baksnakking av folk rett foran ansiktene deres blir jo aldri kjedelig – men samtidig er det noe friskt over hvordan hørselshemmingen ikke egentlig er noe sentralt poeng eller sentimental effekt i denne serien.

«This Close» ville imidlertid ikke fungert uten hovedrolleinnehavere med overskudd av sjarm, og det har har de virkelig. Shoshannah Stern og Josh Feldman, som både skriver manus og spiller rollene, er for øvrig døve i virkeligheten og bærer serien på sine unge skuldre. Den består av seks korte episoder og scorer dermed høyt på bingefaktor.

Vil du heller se…

Krim? «Innesperret» (serie 2016-19). Ny sesong av den islandske serien, regissert av øyas kanskje fremste film- og tv-skaper, Baltasar Kormakur («101 Reykjavik», «Everest»).

Periodedrama? «Søstre» (serie, 2018). Velkommen til 1968! Møt ung, venstrevridd og feministisk anlagt arbeiderklassekvinne med fersk journalistutdanning.

Morsom film? «The Square» (2017). Nærstudie av kulturelitemann som går opp i liminga etter brutalt møte med arbeiderklassen.

Viaplay

Se «The Goldbergs» (serie 2013-18).

Godslig familiesitcom med åttitallsnostalgi, masse kjærlighet til filmmediet og fortellerstemmen til Patton Oswalt. Nå i sving med sin sjette sesong.

Her opplever vi det harmoniske (?) forstadslivet gjennom øynene til 11 år gamle Adam – eller, rettere sagt, gjennom hans kameralinse.

Pjokken er nemlig en aspirerende filmskaper og innehar et godt gammedags videokamera han gjerne retter mot mor, far, bestefar og søsken.

Oswalt spiller Adam som voksen, der han kommenterer filmsnuttene i nåtid. Det grepet løfter denne serien fra hopen av situasjonskomedier, og gjør at vi holder ut de til tider litt enerverende rollefigurene. Er du på utkikk etter noe som kan erstatte enda flere reprisestreaminger av «Modern Family» er det kanskje hit du skal.

Vil du heller se…

Gatesmart drama? «The Chi» (serie fra 2018). Liv og levnad i USAs tredje største by, med stort rollegalleri og masse humanisme.

Noe skummelt? Se «You Were Never Really Here» (film fra 2017). Joaquin Phoenix som traumatisert leiemorder med trafficking-kriminelle som spesialfelt.

Humoristisk dokumentarfiksjon? «Valley of the Boom» (serie fra 2019). Doku/drama-mashup om internettbransjens barndom.

TV 2 Sumo

Se «A United Kingdom» (film fra 2016).

Afrikansk tronarving (David Oyelowo) møter britisk kontorarbeider (Rosamund Pike) under studier i London, og Amors piler treffer der de skal. Bare synd at det er 1947 og et høyprofilert ekteskap mellom svart og hvit har potensiale til å forsure Storbritannias forhold til apartheidstaten i Sør-Afrika.

Dette er utgangspunktet for denne filmen om virkelighetens prins Seretse Khama av Botswana og Ruth Williams.
Deres kjærlighet var storpolitisk sprengstoff – å holde dem fra hverandre var «a matter of diplomatic necessity», som det kjølig uttrykkes mellom sherryglassene i det britiske utenriksdepartementet, men heller ikke lett å svelge for nasjonsbyggerne i Gaborone.

Filmen er en fascinerende fortelling som er lite kjent på våre breddegrader, og som unngår de mest klissete, romantiske klisjeene. Vel verdt tiden!

Vil du heller se…

Spioner? Se «The Little Drummer Girl» (miniserie fra 2018). Oppe og menger seg med «The Night Manager» og flere andre av de beste tv-adaptasjonene av John le Carrè.

Dokumentar? «Jonestown: Terror in the Jungle» (serie fra 2018). Om sektlederen som fikk 900 mennesker til å begå kollektivt selvmord i 1978.

Komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie, ferdig snakka. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.