Det har lenge vært spekulert i om Adele skulle synge tittelmelodien til «Skyfall». Ryktene begynte å svirre allerede i fjor.

Men i dag ble det endelig offisielt bekreftet, og dermed følger Adele i fotsporene til artister som Madonna, Tina Turner, a-ha, Duran Duran, Paul McCartney & Wings, Tom Jones, Sheryl Crow, Alicia Keys og Jack White og Chris Cornell. For å nevne noen. Et godt og eksklusivt selskap, dette.

Jeg kan egentlig ikke tenke meg et bedre valg enn Adele. Hun oppfyller alle kriteriene en Bond-artist skal ha. Hun er en av de mest populære britiske artistene for tiden, og hun er en svært fremragende sanger og låtskriver. Det er også hevet under enhver tvil at hennes stemme kler en Bond-film. Dessuten er det mange år siden sist en britisk artist sang tittelmelodien, så valget av Adele er veldig kjærkomment. All ære til regissør Sam Mendes og produsentene som valgte Adele. Dette er rett og slett en stor dag for Bond-fansen!

Tittelmelodien slippes ikke før fredag 5.oktober. Det er på ingen måte tilfeldig, for da arrangeres det nemlig «Global James Bond Day» i forbindelse med at det er nøyaktig 50 år siden «Dr. No» (1962) hadde premiere. Men allerede i dag ble det sluppet en aldri så liten smakebit (av den totalt 4 minutter og 46 sekunder tittelmelodien), som jeg nå har hørt på og studert cirka 30 ganger.

Hør selv her (filmselskapet driver og fjerner låta fortløpende, men vi leker katt og mus – du kan også høre den her):

Det jeg hører er svært, svært lovende – og det vokser for hver gang jeg hører på. Hennes tittelmelodi fremstår som en klassisk Bond-låt. Det hele bringer tankene hen til Shirley Bassey (som har sunget tittelsangene for tre James Bond-filmer, bl.a. «Goldfinger»). Adeles balladepregede tittelmelodi vekker også assosiasjoner til Nancy Sinatras «You Only Live Twice», Sheena Eastons «For Your Eyes Only», Gladys Knights «Licence to Kill» og Tina Turners «Goldeneye».

Den nye tittelmelodien har altså en gjenkjennbar, storslått Bond-sound og et slektskap med tidligere låter (blant annet den klimprende gitaren og blåsende trompeter, som kan høres i bakgrunnen). Den nærmest oser Bond-atmosfære. Men jeg opplever den heldigvis ikke som parodisk eller klisjéaktig. Selv om dette ikke er en endelig dom over tittelmelodien, gir smakebiten imidlertid en nokså god pekepinn på hva vi har i vente. Adeles tittelmelodi ligger an til å bli en av de beste Bond-låtene gjennom tidene.

Som stor og hengiven Bond-fan blir jeg nesten rørt av å lese hvor mye det betyr for Adele å synge tittelmelodien til «Skyfall». I en fersk uttalelse forteller Adele at hun tok kontakt med produsent og medlåtskriver Paul Epworth:

I was a little hesitant at first to be involved with the theme song for SKYFALL. There’s a lot of instant spotlight and pressure when it comes to a Bond song. But I fell in love with the script and Paul had some great ideas for the track and it ended up being a bit of a no-brainer to do it in the end. It was also a lot of fun writing to a brief, something I’ve never done which made it exciting. When we recorded the strings, it was one of the proudest moments of my life. I’ll be back combing my hair when I’m 60 telling people I was a Bond girl back in the day, I’m sure!

Tittelmelodien er spilt inn i selveste Abbey Road Studios. På låten medvirker intet mindre enn et 70-manns orkester.

Nå gjenstår det å se om den nye tittelmelodien blir en slager på hitlistene verden over. Låten slippes førstkommende fredag klokken 0:07, britisk tid, på Adeles offisielle nettside.