– De kommer til å ønske de ikke var i live når jeg er ferdig med dem, sier Harvey Weinstein.

Han snakker om den amerikanske våpenlobbyen frontet av National Rifle Association (NRA), en organisasjon som er kjent for å spre om seg med bøttevis av dollars i gangene i Washington, og å drive aggressiv politisk markedsføring for å fremme våpeneieres rettighter i landet.

– Det er en katastrofesone, sier Weinstein om NRA, i et intervju med CNN.

Hans eget våpen er å produsere film, og det er det han akter å gjøre. Alt vi vet om det nye prosjektet han er involvert i er at det kommer til å skape tumulter – og at han har med seg Meryl Streep.

NRA mener selvsagt at Weinstein er på bærtur, etter hva de har å si på Facebook:

nra

Den umiddelbare årsaken til Weinsteins vrede er at den romslige våpenpolitikken i hans øyne har vært med på å forårsake bølgen av skolemassakrer og andre tragedier i landet.

– Selv om jeg gjerne skulle prøvd å ignorere det, og leve live mitt uforstyrret videre, så kan jeg ikke lukke øynene denne gangen, sier produsenten, som bor like i nærheten av åstedet til Sandy Hook Elementary School, der 26 personer ble skutt og drept i 2012.

Selv om filmen han vil få laget åpenbart er politisk ladd, oppfordrer han pressen til å ligge unna skuespillerne:

Meryl Streep er en skuespiller, det vil jeg gjøre klart med en gang. Hun jobber som en som går inn i en rolle. Det er ikke hennes personlige meninger – det er jeg som skal ta støyten. Jeg er vant til trøbbel uansett, sier han.

rodt

Weinstein har gjennom en lang karriere jobbet seg opp til å bli en av Hollywoods viktigste produsenter – kanskje den mektigste personen i bransjen.

Han startet i sin tid firmaet MiraMax sammen med broren Bob, men etter et oppkjøp og ymse trøbbel brøt brødrene ut og startet The Weinstein Company i stedet.

Filmer som «Pulp Fiction», «Good Will Hunting», «Shakespeare in Love», «Gangs of New York», «Sin City», «Django Unchained» (toppbildet) og mange flere har til felles at Weinstein har trukket i trådene.

Flere av dem har også til felles at de er ekstremt voldelige – blant annet et resultat av et langt samarbeid med Quentin Tarantino. For ikke å fremstå hyklersk har han derfor tatt et standpunkt:

– En er nødt til å se i speilet, også. Jeg skal begynne å velge filmer som er mindre voldelige enn før, sier han.

En annen ting han er kjent for er forresten å ta frem saksa og gå løs på de filmene han kjøper, noe som har gitt ham tilnavnet Harvey Scissorhands. Norske «Kon-Tiki» ble for eksempel trimmet ned 17 minutter før han slapp den på det amerikanske markedet.

scissor

Weinstein er aktuell med «Mandela: Long Walk to Freedom» og Oscar-nominerte «Philomena».

Og forresten: Weinstein-brødrene eide filmrettighetene til «Ringenes herre» og «Hobbiten» – fram til 1998. Autch!