Så ikke den komme.

Men Alexander Payne – som har to Oscar-statuetter, deltok under Kosmorama-festivalen i Trondheim i fjor, benyttet anledningen til å reise sørover og se vestlandskysten, og har søkt om å få komme inn under den nye norske insentivordningen for å filme Matt Damon-filmen «Downsizing» i Norge – skal altså lage film av Karl Ove Knausgård-tekst.

Ikke «Min kamp». Ikke «Ute av verden» eller «En tid for alt». Men «My saga», den 25 000 tegn lange reisereportasjen fra Canada og USA som forfatteren skrev for New York Times i fjor (les den her).

nytimes

Det var Indiewire som var først ute med nyheten i natt.

Reportasjen vakte ifølge VG oppstand lokalt for sin lite uærbødige omtale av innbyggerne i Newfoundland som feite, og for sin generelle kunnskapsløshet og uvilje mot å forstå det nordamerikanske samfunnet (som Knausgård gjør et stort poeng av selv i saken). Nordmannen skriver blant annet utførlig om sitt manglende førerkort og problemene med å få leid en bil uten (ikke rart saken ble lang og måtte stykkes opp i to deler).

Men New York Times var åpenbart fornøyde, for de fortsetter å sende Knausgård på tur. Nylig skrev han fra Albania. Om hjernekirurgi.

Og hvis noen kan lage god film av saken, er det trolig Payne, med sin mørke humor og satiriske blikk. Produsentene bak prosjektet viser til regissørens distinkte blikk på Amerika og foreleggets humor, kulturelle misforståelser og absurditet overfor Indiewire.

Han har mottatt to manus-Oscar og blitt nominert til regi-Oscar tre ganger, og er kanskje mest kjent for vinkjennerkomedien «Sideways» (2004) og Reese Witherspoons gjennombruddsfilm «Election» (1999).

Det er også svenske produsenter involvert, og de leter ifølge Variety etter en skandinavisk manusforfatter som kan skrive om reportasjen til noe film-bart.

Hvem som skal spille Karl Ove? Veit ikke. Men tør vi foreslå Gary Oldman?

Fra "Harry Potter og Føniksordenen", SF Norge
Fra «Harry Potter og Føniksordenen», SF Norge

Forfatteren selv ønsker ikke å kommentere nyheten, får Filter Film og TV opplyst av Oktober forlag.