I fjor sommer reiste regissør Nini Bull Robsahm Østlandet rundt med skuespillere som Iben Akerlie («Victoria», «Mammon») og Jakob Schøyen («Hit for hit») for å skyte scener til en ny filmatisering av Andrè Bjerkes krimklassiker fra 1942, «De dødes tjern».

Altså samme roman som ble en stor kinosuksess – og angivelig Norges første skrekkfilm – i 1958, med Henki Kolstad og Henny Moan i hovedrollene.

Nå er det klart at nyinnspillingen får kinopremiere 1. november. Og i går var teaserplakaten klar:

En relativt standard skrekk-klisjè, kanskje, ved første øyeblikk (og burde det ikke vært et sånt passiv-aggressivt, idyllisk-creepy skogstjern der et sted)?

Men bak verket står det et par navn som er kjent for vesentlige større produksjoner.

Ikke bare er selve illustrasjonen malt av Paul Shipper (42) som er noe av en mester når det gjelder illustrerte filmplakater utført i åttitalls-retro-stil. Han leverer jevnlig plakatkunst til alle de store filmstudioene, samt Netflix og filmbladet Empire.

Selve logoen er laget av Dan Perri (74) – kongen av filmgrafikk, med åpningssekvensene til filmer som «Eksorsisten» (1973), «Taxi Driver» (1976), «Raging Bull» (1980) og ikke minst «Star Wars» (1977) (inkludert åpnings-teksten som ruller over skjermen) på CV-en.

Ringte og viste bilder

Så seint som i fjor fikk Perri oss til å sperre opp øynene for den uventede, men flotte tittelgrafikken på nyinnspillingen av «Suspiria»:

Du kan for øvrig se en finfin kortdokumentar om ham her, laget til Oscar-utdelinga i 2016:

Så viser det seg at Perris involvering i «De dødes tjern» går lenger enn som så – faktisk er hele tittelsekvensen som skal innlede den nye filmen, under utarbeidelse av Hollywood-legenden.

Dermed ble vi nødt til å høre med regissør Nini Bull Robsahm om hvordan dette kom i stand. Og det viser seg at det er ikke verre enn å plukke opp telefonen.

 Jeg ringte dem begge to, viste først stillbilder, og så fikk Dan se lengre klipp. Begge likte veldig godt det de så, og det var vel derfor de sa ja, sier hun.

Tiltrukket av fortellerstilen?

– Dan og jeg har snakket sammen i uendelig mange timer nå, og det er virkelig en ære og en barndomsdrøm å ha ham med på dette. Han har gitt meg noen veldig enestående komplimenter på materialet, så det tar jeg med meg for alltid, uansett hvordan det går videre. Det er en veldig visuell film som er skutt på 35mm og som bruker en klassisk fortellerstil, så det tror jeg også de begge ble veldig tiltrukket av, sier hun.

– Har det vært dyrt?

– Alt av sånt er vel ikke billig, men det vet sikkert andre mer om enn meg. De har på ingen måte ranet oss. Og for Dan så var det viktig at det var en film han ville være med på, sier hun.

– Hva synes du selv om resultatet?

– Kjempefornøyd! Det har vært en unik og spennende opplevelse. De gjør også begge hovedposter, som jeg syntes blir utrolig fin, sier hun.<

(Den originale «De dødes tjern»-plakaten var for øvrig ikke ueffen, den heller.)

«Løst basert» på romanen

Ellers har det vært offentliggjort få detaljer om filmen, som ganske sikkert skal sjekkes ut og holdes opp mot de høye standardene som preget norsk 50-talls-skrekkfilm av landets mange «De dødes tjern»-entusiaster.

Vi har merket oss at filmen nå presenteres som «løst basert på romanen», og Robsahm utfyller noe, selv om filmen fortsatt er i klippen:

– Ja, dette kunne jeg sikkert snakket om i noen timer… jeg kan si at jeg har veldig stor respekt for både boken og filmen, og at jeg vet at mange har et sterkt forhold til begge. Det skal både de og jeg få fortsette med, sier hun og avslører at Iben Akerlies rolle ikke overraskende er den Moan hadde i originalfilmen, som Lillian Werner – søsteren til den forsvunnede hytte-eieren dypt inne i Østerdalsskogene.

Jakob Schøyen har Henki Kolstads rolle som Bernhard Borge – jeg-stemmen i boka og leverandør av de komiske innslagene i filmen – mens Sophie Lie er hans kone Sonja.

– Dette er en ny tolkning med Iben sin karakter Lillian Werner i fokus. Mye har blitt tatt vare på og mye er endret, men jeg håper og tror at de originale verkene er med i ånden, og pulserer i både hytta og tjernet, sier Robsahm.

Casten kompletteres for øvrig av danskene Elias Munk og Jonathan Harboe.