Det handler om insentivordningen igjen – de 57 millionene som Staten har satt av for å lokke film- og tv-skapere til å gjøre opptak på norsk jord.

Søknadsfristen for 2018 er utløpt, og etter at store og stjernespekkede produksjoner som «Snømannen», «Downsizing», «Mission Impossible 6» og Paul Greengrass‘ Utøya-film «Norway» tidligere er tatt under ordningens vinger glimrer Hollywood med sitt fravær på årets søkerliste.

Kanadisk skrekk

Det er likevel elleve norske og internasjonale prosjekter som har søkt, blant annet «The Northwoods»En kanadisk skrekkfilm fra regissøren Emma Higgins, som tidligere har gjort seg bemerket i hjemlandet med musikkvideoer og kortfilmer og ønsker å spille inn sin langfilmdebut i sin helhet i Bergen og Målselv.

Den er blant annet finansiert av regionale norske filmfond, har et totalbudsjett på 28 millioner kroner og skal i opptak i april, forteller den norske co-produsenten Einar Loftesnes. 

– Vi jobber med å sette sammen casten nå – det blir to engelskspråklige hovedrolleinnehavere samt noen norske skuespillere. De to norsk-kanadiske hovedkarakterene hedrer sin avdøde, norske far ved å gå den samme turen gjennom norsk skog og langs isbreer og fjellvann som de gjorde da de var yngre. Så er det selvsagt noe som ikke stemmer helt ute i den skogen, sier han.

Trolig kan vi takke produsent Paul Barkin i produksjonsselskapet Alcina Pictures i Toronto for at filmen legges til «postkort-Norge». Han var nemlig her i 2015 og produserte Ingvar Ambjørnsen-adaptasjonen «Hevn»:

Her er de andre prosjektene som har søkt om å bli en del av insentivordningen i år, og slik få refundert inntil 25 prosent av utgiftene de har i Norge:

  • «Fortitude 3». Tredje sesong av den britiske thriller-serien som foregår i en fiktiv nordnorsk by. 
  • «Good Tidings». En film fra det kinesiske selskapet Laurel Films. De er bare oppført med seks tidligere titler på IMDB, så voldsomt stort er det neppe.
  • «Wisting». Den norske krimserien basert på Jørn Lier Horsts romaner og som er i gang med opptak i Vestfold.
  • «White Desert». Søker er selskapet Ponies on Ice Limited. Her har vi ikke klart å google oss til noe som helst av avklarende informasjon. Slå gjerne på tråden, ponnier!
  • «Beforeigners». En produksjon (formodentlig en serie) fra norske Rubicon TV. 
  • «Alt for Norge». TV-serie regissert av Alexander Eik om den angivelige romansen mellom kronprinsesse Märtha av Norge og den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt under Den andre verdenskrig. Produsert av Silje Hopland Eik i Cinenord og omtalt som «en fortelling om makt, mot, kjærlighet og en kvinnes politiske oppvåkning». 
  • «Learning to Fly». Film eller serie fra Radar Films, som vi tror er et fransk selskap. Venter fortsatt på svar på e-posten derfra.
  • «Grenseland 2». Ny sesong av Tobias Santelmann-krimmen fra Monster Scripted. Første sesong gikk på TV 2 i fjor.
  • «The Sunlit Night». Film fra det tyske selskapet Detail Film. En kvalifisert gjetning er at dette er en filmatisering av romanen ved samme navn, skrevet av den amerikanske forfatteren Rebecca Dinerstein og lagt til Lofoten. Dinerstein har tidligere gitt ut en norsk-engelsk diktsamling på Aschehoug.
  • «Seizure». En ny serie for Viaplay som produsent Brede Hovland og Miso Film inntil videre holder kortene tett til brystet på.

Til sammen søker disse prosjektene om over 600 millioner kroner, og Norsk Filminstitutt regner med å bruke noen uker på å avgjøre hvordan de 57 millionene skal fordeles.

De som blir en del av insentivordningen får refundert inntil 25 prosent av utgiftene de har mens de filmer i Norge,