«Avatar» er et merkelig beist i filmmediets historie.

James Cameron begynte å skrive på sitt storslagne scifi-eventyr og teknologiske nybrottsverk så langt tilbake som 1994, og hadde det under utvikling så lenge at det nærmest antok mytiske proposjoner. Når filmen omsider kom på kino i 2009 fikk den strålende kritikker, sprengte de fleste rekorder (den er i dag den nest mest innbringende filmen noensinne, justert for inflasjon) og mottok en haug priser – inkludert hele 11 Oscar.

Det skyldtes ikke minst at filmen, noen åpenbare svakheter til tross, leverte en unik, tredimensjonal opplevelse av å utforske en utenomjordisk flora og fauna på Alpha Centauri-månen Pandora.

Så ble det stille.

Merkelig stille, tatt i betrakting Hollywoods generelle hissighet på å knyste hver eneste dollar ut av konsepter som har et minimum av resonans i publikum.

Det kom ingen strøm av leketøy og merchandise. Det kom ingen spinoff-serie på TV. Det var ingen fanklubb eller Avatar-konferanser i Las Vegas. Det kom ingen etterlikninger fra konkurrerende studioer. En oppfølger som ble forespeilet til 2014 dukket aldri opp. Bare et år etter premieren var «Avatar», som Forbes skriver, redusert til en cinematisk fotnote.

En av filmhistoriens største suksesser forsvant rett og slett fra radaren, og ingen har helt klart å forklare hvorfor. 

Men historien om «Avatar» er ikke over.

For i kveld avslørte Cameron på kinomessa Cinemacon at han har jobbet tett med lite team av manusforfattere i flere år, og nå akter å lage fire nye filmer som skal sikre at filmindustrien «fortsetter å være verdens største show», intet mindre.

Regissøren akter å vise den første av dem i jula 2018, og deretter kommer det nye filmer i 2020, 2022 og 2023 – med nye rollefigurer, historier og ikke minst nye ideer om hvordan kulturer og vesener kan arte seg på fremmede planeter. 

Det antyder faktisk at Disney og Lucasfilms planer om å regjere uforstyrret på romeventyrtronen de neste ti åra ikke vil skje uten at alle som er involvert i «Star Wars» må strekke seg til sitt ytterste.

«It’s going to be a true epic saga», sier James Cameron ifølge The Hollywood Reporter.

Det tror vi på.