Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka, og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Netflix

Se «Cargo». Ja, det er en zombiefilm. Men det er en zombiefilm med hjerte!

Martin Freeman spiller hovedrollen som en far med en baby å ta vare på – i et Australia der befolkningen er desimert av et virus som i løpet av 48 timer gjør folk til blodtørstige kannibaler. Når han selv blir smittet, vet han dermed hvor lang tid han har på å få datteren i sikkerhet.

Dette er selvsagt oppskriften på tikkende nerve-pirr. Men istedet for å dra på med anmasende action, har filmskaperene laget en saktegående, dvelende film med glimt av skjønnhet i grusomheten. Den skal dessuten ha poeng for nyansert skildring av urbefolkningen på kontinentet. (Synes du plottet høres kjent ut, kan det være fordi dette er langfilmversjonen av en kortfilm som gikk viralt på nettet for noen år siden.)

Vil du heller se…

En hevnfantasi? Se «Ajji». Grim, grim indiefilm fra India om en skrøpelig, gammel bestemor som sverger hevn over den mektige mannen som forgrep seg på barnebarnet hennes. Ikke for skjøre sjeler… men en godbit for de som liker mørk og deprimerende film.

En mørk ungdomsserie? «13 Reasons Why». Ny sesong ute nå. Svært omdiskutert drama om tenårinsgsselvmord, men med sterke prestasjoner og nødvendige doser humanitet.

En krimthriller? «The Infiltrator». Bryan Cranston fra «Breaking Bad» er super som tolleren som infiltrerer et narkokartell. Likte du «American Hustle» er dette filmen for deg.

NRK

Se «Natta pappa henta oss». En hjerteskjærende, norsk dokumentar fortalt med uvanlige virkemidler.

Filmskaper Steffan Strandberg vokste opp med en yngre bror og en alkoholisert mor. Han forteller historien om sin barndom helt uten filter, ved hjelp av rekonstruksjoner, animerte sekvenser og autentiske, flimrende hjemmevideoer. Modig fyr, for å si det sånn.

En ting er det vellykkede formeksperimentet. En annen er det harmdirrende argumentet for inngripen i såpass dysfunksjonelle familier. Heldigvis er det blitt lettere for pappaer å hente unger ut av slike situasjoner siden 80-tallet.

Vil du heller se noe…

Humor? «Epleslang». Norsk, binge-vennlig og morsom miniserie i fire deler. Christian Skolmen spiller den snobbete forleggeren som er flau av familien sin – en dement mor og en søster som går på NAV – men som lærer en og annen lekse i løpet av fire ganger tjue minutter.

Et sterkt drama? «Winter’s Bone». Jennifer Lawrence’ gjennombruddsrolle fra 2010 er en tankevekkende film om fattigdommen i Ozark-fjellene, veldig langt fra USAs glinsende metropoler.

Pute-tv? «Trygdekontoret dokumentar»Episode 3, der Thomas Seltzer følger tilblivelsen av årets sesong av «Paradise Hotel», bør særlig fenge de fleste av våre lesere. Vil vi tro.

HBO Nordic

Se «Patrick Melrose». Ny miniserie der Benedict Cumberbatch virkelig får skinne, som en heroinavhengig overklassefyr totalt ute av kontroll, og med indre demoner i fleng – ikke uten grunn, får vi snart vite.

Serien er basert på en romanserie av forfatter Edward St Aubyn, som baserte bøkene på egne opplevelser. Og, jada, jeg hører innvendingen: Enda en studie av hvor forferdelig det er å leve et privilegert liv? Men takket være manusforfatter David Nicholls (ja, han som skrev den der forferdelige «En dag»-boka!), regissøren bak «Deutschland 83» og nevnte hovedrolleinnehaver er dette blitt en av de bedre skildringene av hvor ille foreldrene dine egentlig kan fucke deg opp.

Noen har innvendt at dette ikke er en serie, så mye som en glorifisert utstilling av Cumberbatchs talenter. OK, ser den. Men himmel, for en skuespiller, altså.

Vil du heller se…

Dokumentar? «A Dangerous Son»Fersk film fra Oscar-belønnet regissør, om det å oppdra barn med mentale lidelser.

Sci-fi? «Westworld». Denne ukas episode (nummer fire) høynet inneværende sesong flere hakk.

Komedie? «I’m Dying Up Here»Om stand up-miljøet i LA på 70-tallet. Verdt å se bare for tidskoloritten.

TV 2

«Madam Secretary». Det er noe eget med tv-serier fra toppen av amerikansk politikk.

Vi vokste opp med «West Wing», lo oss skakke av «Veep» og hadde «Designated Survivor» som fast guilty pleasure i et par år. «Madam Secretary» når ikke helt opp til nivået på disse, men Tea Leoni som utradisjonell utenriksminister er likevel verdt en anbefaling.

Hun må turnere byråkratiets irrganger, turbulens på hjemmebane, pågående presse og uforutsigbare vendinger i internasjonal politikk som er lett gjenkjennelige fra avisspaltene. TV 2 har alle de fire sesongene av serien tilgjengelig.

Vil du heller se…

Skrekkfilm? «Conjuring 2»Eneren var skrekk av godt, gammeldags merke, oppfølgeren skuffet ikke den, heller (og kan dessuten ses uavhengig).

Dramakomedie? «Their Finest Hour». Om de britiske propagandistene som fikk i jobb å lage en positiv spinn på Dunkirk-evakueringen i 1940.

Familiedrama? «Stille hjerte». Fortellingen om matriarken (Ghita Nørdby) som har bestemt seg for at hun er mett av dage, er morsommere enn du tror. Og dessuten en av Bille Augusts fineste filmer.

Viaplay

Se «Baby Driver». Denne lukeparkerte mellom noen av filmhistoriens beste (og mest lukrative) bilfilmer da den ble sluppet på kino i fjor. Nå er den klar for streaming!

Handlingen er enkel og spiller på alle machoklisjeene i kjøreboka, og når totalopplevelsen likevel blir så god handler det om stilig koreografi og hvordan det vanvittig fete soundtracket er inkorporert i bevegelsene på skjermen.

Det er jo egentlig helt vilt at det måtte bli 2017 før noen fant på å tonesette en biljakt til Jon Spencer Blues Explosion. Spenn setebeltene!

Vil du heller se…

Apokalypsehumor? «The Last Man on Earth». Serien som dessverre ble kansellert i år, handler om døgenikten som overlever apokalypsen. Bra humor gjennom fire sesonger!

Spennende rettsdrama? «Kvinnen fra Brest». Sidsel Babett Knudsen («Borgen») som kvinnen som oppdager at en utbredt medisin er farlig, og forsøker å stille legemiddelindustrien ansvarlig.

Noe skrekkelig? «The Walking Dead». Enorm kult-suksess til tross: Vi har hørt at det fins folk der ute som ikke har sett denne. Gjør det!