Aftenposten har hatt en ganske god idé: Å samle en oversikt over samtlige norske filmer som er sluppet på kino de siste fem årene, og rangere dem fra beste til verste etter kritikermottakelse samt deltakelse og eventuelle priser ved internasjonale festivaler.

Hvilken som når høyest opp? Joachim Triers «Oslo 31. august».

Strålende film, vel fortjent og alt det der. De norske kritikkene for filmen var gode, og den hadde sin premiere under Cannes-festivalen i sideprogrammet Un Certain Regard.

Nummer to på lista er Anne Sewitsky «Anne + Jørgen = Sant», deretter «Hodejegerne», «Kon-Tiki» og «Tusen ganger god natt».

Hmmm. Det ville jo vært interessant å sjekke hvorvidt kritikerne er enige med kinogjengere flest her – selv om jeg har hørt få kritiske ord om de to første, er det i hvert fall i min krets langt mer delte meninger om «Kon-Tiki» og Erik Poppes siste.

«Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse», «PAX» og «Hjelp, vi er russ» får bånnplasseringene på Aftenpostens rangering.

Heller ikke så uventet, selv om «Hjelp, vi er russ» er en litt for forutsigbar jumbo – den var liksom ment å være litt ræva, eller?

Vår dame Brita Møystad mente i hvert fall at den var «et friskt tullepust i en begredelig norsk filmvår».

Jeg vet ikke helt, jeg. Personlig skulle jeg gjerne ha sett «Nokas» litt høyere, og det er litt slående hvor rørende enige mange anmeldere er om de fleste filmene (ett synlig unntak er «90 minutter», som får fra tre til seks på terningen i de utvalgte mediene).

Er det lov til å håpe på enda flere ordentlig bra (og gjerne enda flere skikkelig ræva) filmer de fem neste årene?

Her finner du hele Aftenpostens liste.

 

LES OGSÅ:

Hjelp, vi er russ: Ikke helt full klaff for klikken

russ2