OK, litt forutsigbart kanskje, med sånne nyheter av typen «Disse amerikanerne er jammen gale.» Men av og til kan man ikke annet enn å riste oppgitt på hodet og mumle «Disse amerikanerne er jammen gale.» Som når man hører at den ferske dokumentarfilmen «2016: Obama’s America» i helgen som gikk spilte inn nesten 32 000 dollar på én kino i Houston, Texas (såklart), under en slags førpremierehelg. Det slår faktisk Al Gores «An Inconvenient Truth», som i sin åpningshelg i 2006 tok inn rett under 31 000 dollar pr kino (på fire kinoer). Og nærmer seg sifrene til Michael Moores «Fahrenheit 9/11» (tidenes mest innbringene politiske dokumentarfilm i USA).

Distributørene regner nå (ifølge Hollywood Reporter) med å kunne ha en nasjonal åpningshelg på hele 400 saler (et relativt friskt anslag for en dokumentarfilm). Så hvorfor sitter vi her og rister litt på hodet av det hele? Ta en titt på et klipp av filmens mest celebre salgspoeng, det eksklusive intervjuet med president Obamas halvbror George Obama. Som lever i en leirhytte i Nairobi, eller SOM I EN SCENE FRA «SLUMDOG MILLIONAIRE», for å låne filmens overdramtiske retorikk. Som forøvrig ikke ser ut til å smitte over på den nokså tilbakelente George. Ikke så mye oppsiktsvekkende de får ut av ham heller.

 

 «2016: Obama’s America» er basert på en bestselger av hyperkonservative Dinesh D’Souza -altså han fyren med det selvtilfredse smilet i videoen over. D’Souza er ellers kjent som profilert kristenapologet, og har deltatt i mange profilerte debatter med nyateister som Christopher Hitchens. Tesen i filmen er altså den samme som i hans bok  «The Roots Of Obamas Rage» (som du kan lese en nokså fornøyelig anmeldelse/slakt av her, -i konservative The Weekly Standard): absolutt alle aspekter ved Obamas liv og virke som president har å gjøre med at presidenten i hemmmelighet vil bli som sin far.

Sånn rent bortsett fra at skuffelsen over den fraværende (og etterhvert alkoholiserte) faren er et sentralt tema i Obamas selvbiografi «Arven fra min far»,  tar D’Souza denne hobbypsykologiserende tesen et parogtjue steg videre, ved å la Obama Sr. bli den hemmelige linken til det postkolonielle Kenyas tidvis radikale antikolonialistiske retorikk. Og konklusjonen? At samtlige av Obamas politiske idéer i virkeligheten er radikal antikolonialisme (inkludert innenrikspolitikken, selvsagt). Oppsummert i traileren under. Har sikkert potensiale på kino i sommer, dette. Kanskje ikke her hjemme, da.

På den annen side slukte vi jo (ikke særlig mye mer saklige) «Fahrenheit 9/11»  rått her til lands også, så når jeg tenker meg om: hvorfor ikke?