HBO Nordic

Se «Gudfaren» (film fra 1972).

Nå kan du tette en av virkelig blamerende hullene du (eventuelt) har i din popkulturelle almendannelse.

Spør du meg er det tilgivelig å ikke ha sett både «Mean Street», «Easy Rider» og «Toy Story» – men «Gudfaren» må du i anstendighetens navn huke av før du trer på deg plankedressen.

Ja, se gjerne hele serien når du først er i gang. For alle de tre filmene – regissert av Francis Ford Coppola, løselig basert på en roman av Mario Puzi og lansert i 1972, 1974 og 1990 – ble lagt til HBOs filmbibliotek denne uka.

At det blir for dumt å kalle det «et tilbud du ikke kan gå glipp av» sier sitt om med hvilken kraft «Gudfaren»-filmene og deres gullkorn av noen replikker har krøpet inn i vår kollektive bevissthet.

Ikke så mye å si om disse filmene som ikke allerede er sagt, såklart. Den episke sagaen om Corleone-ætten som slår seg opp i USAs kriminelle underverden er selve malen for «mafiafilm» og byr på skjellsettende skuespillerprestasjoner fra Marlon Brando, Al Pacino, Robert de Niro, James Caan, Robert Duvall og Diane Keaton.

Vil du heller se…

Et annet drama fra underverdenens New York? «The Deuce» (serie 2016-19). Siste sesong av fortellingen om pornobransjens boom og bust i New York på 70- og 80-tallet er i gang.

Komiske predikanter? Se «The Righteous Gemstones» (serie, 2019). Danny McBride og John Goodmans satiriske take på livet som styrtrik, amerikansk tv-evangelist.

«Valkyrien» om igjen? Se «Temple» (serie, 2019). Den britiske remaken av NRK-serien om en illegal medisinsk klinikk i en nedlagt undergrunnsstasjon.

Viaplay

Se «Empire» (serie, 2015-19).

Så er det duket for sjette og aller siste sesong av serien om en dødssyk hiphop-mogul og kampen om å arve hans musikk-selskap. «Lucious Lyon» (Terrence Howard) har gått fra å deale dop på gata til å styre det fremgangsrike og verdifulle musikk-selskapet Empire Entertainment. 

Hans tre sønner – en oppadstigende rap-stjerne, en følsom singer/songwriter og en bipolar businessmann – har alle vært sultne på sin del av farsarven. Men når den nye sesongen starter er det sistnevnte som troner alene på toppen. 

Lucious selv har blitt en langhåra hippie mens han har vært på rømmen – og kona Cookie (spilt av fantastiske Taraji P. Henson, som du husker fra «The Curious Case of Benjamin Button») vil ikke lenger ha noe med Empire å gjøre. Hun satser nå på en karriere som tv-stjerne.

Mye å ta inn over seg her altså – men sikkert også mye å glede seg til for fans av serien. Er du ikke blant dem har Viaplay alle de fem foregående sesongene liggende (men kjapp deg, for femmeren er i ferd med å utløpe).

Vil du heller se…

Action? Se «Ray Donovan» (serie, 2013-18). Gammel traver starter på ny frisk med ny showrunner i sesong 5.

En sterk, norsk film? Se «Blindsone» (film fra 2018). Om et foreldrepar som opplever noe av det verste foreldre kan tenke seg, og et teknisk lite mirakel av en one-take-film.

Finansdrama? «Billions» (serie 2016-18). Både spenning og humor i serien om finanstilsynets jakt på skurkete megarikinger. Sesong 3 igang nå.

Netflix

Se «Phantom Thread» (film fra 2017).

Angivelig den siste filmen Daniel Day-Lewis spiller i før han går av med pensjon. Og et slags comeback for hans samarbeid med regissør Paul Thomas Anderson – de to sto bak fabelaktige «There Will Be Blood» i 2007.

«Phantom Thread» når ikke helt opp til den, men er likevel noe av det mest besnærende du kan fortære på Netflix akkurat nå. Filmen tar deg med til 50-tallets London, der moteskaperen Reynolds Woodcock lever av å kle opp samfunnseliten.

I Day-Lewis skikkelse er Woodcock en karismatisk, men manisk kontrollfreak som hjemsøkes av minnet om en avdød mor og lever i symbiose med en søster som tar seg av den daglige firmadriften.

Til denne kruttønna tilsettes en ung elskerinne og muse – rollen som løftet Vicky Krieps fra en obskur tilværelse i Luxembourgs filmbransje til Oscar-nominasjon og Hollywood-karriere. Hva som egentlig gjør at det umake paret tiltrekkes av hverandre, avdekkes smått om senn.

«Phantom Thread» er ypperste filmatisk eleganse, gjennomført til fingerspissene og løftet det siste hakket av filmmusikken, som gitaristen i Radiohead står bak.

Vil du heller se…

En samfunnsbesvisst krim? Se «Unbelievable» (serie fra 2019). Om etterforskningen av seksuelle overgrep og fellene den kan gå i når fordommene får rå.

Spionthriller? Se «The Spy» (serie, 2019). Sacha Baron Cohen briljerer i seriøs rolle. Skrevet av mannen bak serien «Homeland» er basert på.

Fantasy? Se «The Dark Crystal: Age of Resistance» (animasjonsserie, 2019). Skummel, morsom og bevegende fortelling formidlet gjennom praktfull animasjonsteknikk.

TV 2 Sumo

Se «Modern Family» (serie, 2009-2019).

Så var vi her, altså. Det er gått et decennium siden det dukket opp en humorserie med en krampaktig liksom-kul familiefar, en hysterisk mamma, et homofilt par, en rik gamling med trofèkone og en haug stereotypiske kids.

«Modern Family» var ikke engang da så progressiv og sosialt banebrytende som den likte å utgi seg for å være (ikke for oss norske seere, i det minste) og når den nå starter med sin ellevte (!) sesong har den forlengst sett seg nødt til å resirkulere fortellerbuer og humorpoenger både en og to og tre ganger.

Men underveis har den jammen levert sin andel genuint rørende øyeblikk også – og det føles som en begivenhet når vi nå ruller i gang aller siste runde. Ikke minst fordi Haley og Dylan nå har fått en baby, herregud, en baby, og en helt ny generasjon må finne seg i å være den moderne familiens senter for oppmerksomhet.

Første episode av sesong 11 byr følgelig på noen påminnere om hvor drittlei du er av et par av rollefigurene, men også et par plott som lander akkurat der de skal og gjør at du ser fram til neste episode, likevel.

Vil du heller se…

Komisk film? Se «I Love You Phillip Morris» (2009). Svart, men varm komedie der Jim Carrey spiller lurendreieren Steven Jay Russell i en vanvittig, men sann historie.

En moderne fantasy? Se «The Rook» (serie, 2019). Eventyrserie som blander spionthriller-, superhelt- og fantasyelementer.

Ungdommelig drama? Se «Hjerteslag» (serie, 2019). Thea Sofie Loch Næss i nydelig norsk serie om ung kjærlighet og store dilemmaer.

NRK TV

Se «Louder Than Bombs» (film fra 2016).

Har Joachim Trier hatt regi på en film, er den verdt å se. Sånn er regelen. Den bejublede norske filmskaperens eneste engelskspråklige film (så langt) er ikke noe unntak.

Her tar vi plass på innsiden av en familie som fortsatt bearbeider sorgen og sjokket etter at moren – spilt av franske Isabelle Huppert – har gått bort på brått og traumatisk vis.

Hun var en prisbelønt pressefotograf, og hennes eksmann (spilt av Gabriel Byrne) må forholde seg til ugreie ting i fortida når det skal settes opp en retrospektiv foto-utstilling dedisert hennes minne. Greiere blir det ikke av sønnenes svært forskjellige måter å takle situasjonen på. Særlig yngstemann bærer sine traumer utenpå skjorta (tipper det var innsatsen her som landet skuespiller Devin Druid rollen i Netflix’ kontroversielle tenåringsserie «13 Reasons Why»).

Men det handler også om andre ting, og kanskje mest av alt hvor upålitelige vi mennesker er, og hvor lite vi kan stole på såvel oss selv som andre. Merkelig nok ender Trier likevel opp med en oppløftende konklusjon. Vi er kanskje fortapt, folkens, men vi er fortapt sammen.

Vil du heller se…

Episk periodedrama? Se «Lykke-Per» (miniserie, 2018). Bille August står bak denne filmatiseringen av en av den danske litteraturhistoriens hjørnesteiner.

Sosialdrama? Se «To dager, en natt» (film fra 2014). En historie om frustrasjon og nedverdigelse i finanskrisetidens Europa. Yay!

Action fra 1000-tallet? Se «Det siste kongeriket» (sesong 3, 2019). Gå ikke glipp av Thea Sofie Loch Næss («Natt til 17», «Hjerteslag») som den psykotiske skjønnheten Skade.