Netflix

Se «BoJack Horseman» (animasjonsserie, 2014-19).

BoJack hvem, sier du? Hei, det er bare tidenes beste hestemann – tidligere sitcomstjerne, et slitent, alkoholisert og seksuelt avvikende øk, og hovedfigur i Netflix’ langt-fra-bare morsomme komedie.

Den har gått fra satirisk latterliggjøring av vår kjendisdrevne underholdningsverden til en serie som handler om blant annet psykiske lidelser, aseksualitet, barndomstraumer, selvbilder og Metoo. Uten å ofre evnen til å levere komikk.

Mørk komikk, javisst – men det er uansett imponerende for en tegnefilmserie med snakkende dyr i hovedrollene.

Nå er første del av sjette sesong her – åtte nye episoder, med en ny ladning på vei på nyåret. Nå er vår mann (sorry, hest) i rehabilitering og tvinges til å forholde seg til såvel sitt eget, stadig tilbakevendende rusmisbruk som til spørsmål om hva «tilgivelse» egentlig innebærer – og hva det betyr å forandre seg.

Og når en skarve Messenger-bot har noe å lære av en tv-serie kan du stort sett regne med at du, skrøpelige menneske, også har ett og annet å hente.

Vil du heller se…

En underholdende eventyrfilm? Se «Jumanji – Welcome to the Jungle» (film fra 2017). Remake av Robin Williams-hiten – med Dwayne Johnson i hovedrollen og en svært original vri.

En rå komedie? Se «Dolemite Is My Name» (film, 2019). Sjukt morsom obskønitets-fest med Eddie Murphy tilbake i godt, gammelt slag.

Fortsettelsen på «Breaking Bad»? Se «El Camino» (film, 2019). Det som skjedde med Jesse Pinkman etter at han føk avgårde inn i Arizona-natta i en stjålet Chevrolet El Camino.

HBO Nordic

Se «His Dark Materials» (serie, 2019).

Høyt aktet bokverk ble film for noen år siden, det gikk bare sånn passe, men så kommer tv-bransjen og fikser serie og så blir det… sjukt fascinerende!

Ja – setningen kunne vært brukt om «Watchmen» (som fortsatt er en knallsterk anbefaling etter tre episoder), men også om «His Dark Materials», som hadde premiere denne uka.

Philip Pullmans roman-trilogi er noe av det bedre som er kommet i den barnevennlige enden av fantasy-spekteret, med sin kombinasjon av hekser, pansrede isbjørner og allusjoner til såvel psykologi- som teologighistorien.

Første episode av serien har vakt unison jubel blant fans av bøkene, for å ligge tettere på det litterære forelegget enn det skaperne av filmen «The Golden Compass» turte, tilbake i 2007.

Den er også sykt vellaget, med fantastisk casting og en art direction som er en nytelse å ta inn. Ingen grunn til å ligge unna denne selv om du føler deg for «voksen» for young adult-segmentet, altså.

Vil du heller se…

Et parallelt bizarro-univers? Se «Watchmen» (serie, 2019). Ny historie satt til 30 år etter hendelsene i Alan Moores legendariske tegneserie.

Drøy dramaserie? Se «Succession» (serie 2018-19). Maktkamp i steinrik familie, med aldrende mediemogul på toppen og mer enn et par skjeletter i skapet.

Historietime med shwung? Se «Catherine the Great» (miniserie fra 2019). Påkostet og brusende fortelling fra det russiske hoff med Helen Mirren som keiserinne.

Viaplay

Se «Kapernaum» (film fra 2018).

Den libanesiske filmsensasjonen som vant juryprisen i Cannes i fjor drar kanskje litt hardt i melodrama-spaken til tider.

Men den som overhode ikke lar seg bevege av filmen bør snarest oppsøke sin fastlege, for vedkommende er en medisinsk sensasjon med sitt hjerte av kald, rå stein.

Hovedpersonen er gategutt i Beirut og i stor grad improvisert fram av den 12 år gamle skuespilleren, som selv har vokst opp i byens slumstrøk. Han tjener til livets opphold med å smugle narkotika og må se lillesøster bli solgt til en voksen mann for et par høns.

Ikke så rart, kanskje, at gutten er rasende på såvel sine foreldre som for verden for øvrig, for å ha blitt født inn i en umenneskelig og uverdig eksistens. Til slutt stikker han av, og legger ut på en reise som blant annet skal gi ham ansvar for en smårolling – og ende i en rettssal.

Det er hjerteskjærende, men utholdelig på grunn av fine, små glimt av varme og humor. Og om du så glemmer alt annet fra denne filmen, vil samspillet mellom de to barna brenne seg fast.

Vil du heller se…

Krim-stayer? Se «The Blacklist» (serie, 2013-19). Startet med spennende premiss og har klart å utvikle seg nok til at vi henger med etter – dæggærn – sju sesonger.

Mørk kunstfilm? «The House That Jack Built» (film fra 2018). Det uhyggeligste Lars von Trier har laget siden «Antichrist».

Komedie fra virkeligheten? Se «Vice» (film fra 2018). Christian Bale er Dick Cheney i historien om den mektige visepresidentens liv.

TV 2 Sumo

Se «Shoplifters» (film fra 2018).

Fra mesteren av dypt humanistiske dramaer, japanske Hirokazu Kore-eda, kommer denne historien om en fattig familie som må naske i butikker for å overleve – men likevel tar på seg å huse og skjule et forsømt barn de tilfeldigvis støter på i Tokyo-nabolaget der de bor.

Hun blir etterhvert en integrert del av såvel familien som den innstuderte nasketeknikken, og når hun etterhvert blir meldt etterlyst må ringen sluttes om henne.

«Shoplifters» er en lavmælt og uanstrengt film om å leve trangt og eie minimalt, men likevel finne mening i tilværelsen. Ypperlig regissert, selvsagt, og med rollefigurer det er umulig å ikke få varme følelser for.

Bonustips: Hirokazu Kore-eda har sagt at han er inspirert av britiske Ken Loach, som er kinoaktuell i Norge nå med «Sorry We Missed You» – nok en sterk og engasjert film om folk som folk med mer menneskelighet enn midler. Gå og se den!

Vil du heller se…

Drama om rikinger? Se «MotherFatherSon» (serie fra 2019). Richard Gere er familieoverhode med fremmedgjort ekskone, narkoman sønn og gravejournalister på nakken.

Mafiaserie? Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019). Forest Whitaker i tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.

En fremtidig klassiker? Se «Phantom Thread» (film fra 2017). Daniel Day-Lewis er mirakuløs som tilkneppet moteskaper på 50-tallet.

NRK TV

Se «Skitten snø» (serie, 2019).

Jad-DA! Statskanalen har filmet Mahmona Khans roman fra 2011, en brennende engasjert fortelling fra det norskpakistanske miljøet i Groruddalen, og det er blitt en troverdig og tøff krimserie som hekter deg fra første scene.

Og som ikke -bare- handler om integrering, fattigdom og kulturkræsj, men også er en gripende fortelling om kraften i et sterkt tenåringsvennskap.

I sentrum av handlingen er 15 år gamle Sumera (Kamalpreet Kaur) som av hensyn til familiens ære ikke tør å varsle om at hun er voldtatt av en psykopat av en kjøpesentervekter – «Skam»-stjerna Tarjei Sandvik Moe i en ny, imponerende rolle.

Men Sumeras venninner skjønner at noe er galt, og dermed starter en jakt på rettferdighet som så langt har engasjert oss gjennom seks episoder (av totalt åtte). «Skitten snø» anbefales flere enn tenåringer!

Vil du heller se…

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.

Klassisk krim? Se «Shetland» (sesong 4, 2018). Cold case-etterforskning fører D.I. Perez blant annet til Bergen.