De tre brødrene Inge (28), Markus (26) og Håkon Wegge (22) er over snittet opptatt av friluftsliv – gjerne av det mer ekstreme slaget.

De tre reiste i fjor til en av de minst adkomstvennlige stedene i verden – Bjørnøya i Barentshavet – for å surfe, stå slalåm og leve et ellers nøktern liv i telt.

– Å komme seg til Bjørnøya var veldig vanskelig, og vi visste at hjelpen kunne være opptil tre dager unna. Spesielt hvis været er skikkelig dårlig,  er det ikke alltid et helikopter eller båt kan komme frem og legge til kai. Vi var veldig klar over dette, og hadde med oss et godt utvidet førstehjelpskit, med morfin til og med, forteller Inge Wegge til Filter.

Han har regi på filmen som ble til underveis på turen. «Bjørnøya» får sin kinopremiere 24. oktober, og der får vi se spektakulære bilder fra brødrenes opphold – som denne turen ned en svært bratt fjellskrent på snøbrett:

– Jeg tror vi jekket ned to hakk på alt vi gjorde i forhold til hva vi gjør på fastlandet. Vi vurderte skredfaren til meget lav, da det var utpå våren og snøen var gjennomvarmet, forteller Wegge til Filter om kjøringen ned fjellskrenten.

– Hva er det som driver dere til å stadig oppsøke slike ekstreme situasjoner?

– Eventyrlysten er nok ganske sterk. Og så er det viktig for meg å følge drømmene mine, ikke bare snakke om dem. Vi har det jo veldig gøy, det er det viktigste.

– Hvorfor nettopp Bjørnøya – det er jo mer behagelig å surfe på steder som holder litt høyere temperatur?

– Vi er veldig glade i vinterfriluftsliv, og er vant til å surfe kalde bølger i Lofoten. Og i varmere strøk er det allerede alt for mange surfere i vannet. Vi ville utforske og pushe noen grenser.

surf

Det var imidlertid ikke bare naturen på Bjørnøya som viste seg fra sine mest dramatiske sider i filmen. Ekspedisjon ble brått mer problematisk enn de først hadde trodd da det viste seg at Inges kjæreste var gravid og hadde komplikasjoner hjemme.

– Skjer det noe med eventyrlysten når man ikke lenger mest av alt bare må ta hensyn til seg selv?

– Det oppsto mange nye tanker, ja. Egentlig er det jo veldig viktig å være 100 prosent tilstede når man er på en tur som dette, men tankene gikk stadig til det som skjedde der hjemme. Selv om jeg også vanligvis har stort fokus på sikkerheten, måtte jeg ta enda en ekstra runde på alt når vi skulle gjøre noe som var potensielt farlig, sier Wegge til Filter.

«Bjørnøya» er en oppfølger til den prisvinnende filmen «Nord for Sola», der Wegge-brødrene bodde ute i Lofoten en vinter. På Bjørnøya hadde gutta et matbudsjett på null kroner, og belaget seg på mat og klær som hadde gått ut på dato og blitt returnert til butikker. I løpet av oppholdet plukket de også store mengder søppel.

– Dere sender også noen temmelig kraftige skyts mot forbrukersamfunnet i filmen?

– Vi vil ikke stå med pekefingeren og si at noen gjør feil, men heller vise hva som er naturlig for oss og inspirere til en mer naturbevisst livsstil.

De tre brødrene er alle anerkjente utøvere innen ekstremsport. Håkon Wegge er norgesmester i downhill longboard, og Inge og Markus er blant verdens fremste til å gå på line – de fikk internasjonal oppmerksomhet da de ble de første nordmennene til å gå den verdenskjente høylina Lost Arrow i Yosemite.

– Hva blir det neste nå?

– For meg blir det å være mest mulig hjemme. Må jo bli noen kortere turer, jeg slutter ikke å surfe og leke fordi jeg har fått barn. Det er noe jeg og kona mi har fokus på, vi skal begge fortsette å leke, sier Inge Wegge til Filter.

– … og hva syntes foreldre og kjærester om det vi skal få se i filmen, sånn helt egentlig?

– Det var nok vanskeligere enn vi trodde. Mamma ville ikke vite om tingene vi gjorde før vi kom tilbake. Men foreldrene våre støtter oss og trodde vi kom til å klare det. Nå er de veldig stolte av hva vi har fått til.