Filter har som vanlig saumfart nyhetene fra alle strømmetjenestene og plukket ut noen av høydepunktene til deg.

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

 

«Marvel’s Agent Carter»

Marvels for de aller fleste ukjente heltinne Peggy Carter er ingen superhelt. Hun er en av disse som lever i skyggen av de mer etablerte og populære superheltene – inkludert Captain America, som hun var svært nær fram til han styrtet og «døde».

Ikke fordi jobben hun gjør ikke er viktig, snarere av egen vilje: Hun er en del av den topphemmelige og temmelig mannsdominerte organisasjonen Strategic Scientific Reserve (S.S.R.) – en slags forløper til den senere S.H.I.E.L.D, som også har fått sin egen tv-serie.

Det tar et par-tre småfamlende episoder før serien finner formen – og det virkelig blir interessant å følge Carters dobbeltløp. På den ene siden opptrer hun nemlig som agent for myndighetene, mens hun parallelt også forsøker å renvaske Howard Stark (faren til Tony «Iron Man» Stark) fra anklager om landsforræderi. Godt hjulpet av butleren Jarvis, som mye senere lever videre som høyst hjelpsom kunstig intelligens i «Iron Man»-filmene.

Stark senior mistenkes for å selge strengt hemmelige supervåpen til det sovjetiske krigsmaskineriet, men sannheten (som etterhvert delvis nøstes opp) er langt mer komplisert – inkludert en påkrevd superond organisasjon som vil bruke våpnene til noe veldig, veldig dumt.

«Marvel’s Agent Carter» er så fersk på Netflix at nesten alle episodene ligger ute – den siste legges til straks den er blitt sendt på amerikansk tv.

Kan sees på: Netflix

 

«Norske fordommer»

Etter årevis med rødglødende krangel om religion, rasisme og overdreven politisk korrekthet, trengte vi dette: En humorserie som tar for seg disse temaene, og som sparker i absolutt alle retninger.

Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen er uhyre talentfulle folk, som tar et sjumilssteg videre fra tidligere samarbeid på tv med «Norske fordommer». Tonen er ofte absurd, men er du først med på notene er det vanskelig å ikke la seg vinne over av et karaktergalleri som er passende slemt skrevet (hverdagsrasisten), men der de fleste figurene også har bankende hjerter (terroristen fra «Ekstremgata» har nesten Narvestad-potensial).

Så sier det seg kanskje selv at ikke alle sketsjene holder like høyt nivå, og at den strengt tatt nytes best i mindre doser.

Kan sees på: NRK nett-tv

 

«Vikings», sesong tre

Vi var mange som rynket litt på nesa da HBO Nordic risikerte merkenavnet sitt på en vikingserie fra History Channel, men over tid har Vikings definitivt vokst til å bli en over gjennomsnittlig spennende og veldreid actionserie.

Jovisst er fokus på velbygde menn (og gledelig overraskende mange kvinner) i velkoreograferte slåsskamper, men serieskaper Michael Hirst («The Tudors») er tidvis også interessert i å stimulere seernes hjerneceller. Krangler om seriens historiske nøyaktighet er bare kjedelige (klart menn brukte så mye eyeliner i vikingtida) – «Vikings» har derimot få trøttende øyeblikk.

Kan sees på: HBO Nordic

 

«Rulletrappen»

Christopher Nielsens folkefinansierte animerte kortfilm «Rulletrappen» er nå ute for alle å se på NRKs nettsider – en øvelse som det brede, strebende lag av befolkningen kanskje kan ha godt av.

I kortfilmen (produsert av Qvisten animasjon) får vi nemlig et gjenfortelling av Nielsens tisiders tegneseriehistorie fra 1999 ved samme navn (trykk på hodet til Nielsen på hjemmesiden hans for å lese den). Her følger vi en gruppe på tre nakne fyrer som systematisk jobber seg oppover en eviglang rulletrapp som nådeløst drar dem nedover. Så begynner en av dem å tvile på hva som er meningen med det hele …

– Jeg har jo bare fortalt historien om igjen – hadde jeg forsøkt meg på for eksempel en annen slutt, ville det blitt tåpelig. Så det blir ingen overraskelser for dem som har lest serien fra før, fortalte Nielsen til Filter i anledning premieren.

Ifølge multikunstneren kan du forvente deg en like dyster og samfunnskritisk fortelling som det den klasisske tegneserien formidlet – bare mer engasjerende:

– Tegneserien var jo ekstra inspirert, om du vil. Men når det hele kommer på film, med 3d-teknikken og animasjonen og alt, blir det mer – hvilket ord skal jeg bruke – effektivt. Det blir kraftigere kost, og om mulig mye mørkere, dystrere og råere. Figurenes nakenhet blir mer påtrengende i dette mediet.

Kan sees på: NRK nett-tv

 

«ZAP»

ZAP promo3 copy

Når man først skal lage en hyllest til NRK-arkivet, er det kult at det gjøres så respektløst (og samtidig så kjærlighetsfullt) som her: «Zap» består av drøyt fem minutter lange collager fra gamle dager – klipp fra «Kvitt eller dobbelt» mikses med black metal, folkedans og kronprins Haakon på bongotrommer.

Akkurat så absurd som det låter, og merkelig morsomt. Tre episoder er nå ute på NRK nett-tv, mens påfølgende avsnitt publiseres ukentlig.

Kan sees på: NRK nett-tv

 

Andre høydepunkter fra uka som gikk:

Netflix: Big FishIntet hørt, intet sett, Bram Stoker’s Dracula, Kung Fu Hustle, Layer Cake, Pineapple ExpressSuperbad, Spider-Man, Spider-Man 3, Starship Troopers 2: Hero of the Federation, Innen rekkevidde, Gudene må være gale, The White Queen (ses. 1)

NRK nett-tv: Til topps i Hollywood, Trygdekontoret, Monty Python live 2014, Fatso, Banksy

Mubi: Cassandra’s Dream, Black God, White Devil

C More Play: Book of NegroesZero Dark Thirty, The Man With the Iron Fists, Katta i sekken, Drinking Buddies, Mitt Afrika,

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.