Filter har som vanlig saumfart nyhetene fra alle strømmetjenestene og plukket ut noen av høydepunktene til deg.

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

 

«True Detective», ses. 2

At «True Detective» er en såkalt antologiserie – altså at sesongenes historier ikke har noe med hverandre å gjøre – er i denne nye runden hevet over enhver tvil. Andresesongen følger også et mer tradisjonelt TV-format, der forskjellige regissører har ansvaret for hver sine episoder. Noe som unektelig forminsker særpreget slik vi husker fra første sesong – og forhindrer at alt har en like skarp, enhetlig visjon.

Ingen av skuespillerne er heller på helt det samme nivået som Matthew McConaughey eller Woody Harrelson. Til gjengjeld er også disse folk som sannelig trengte et comeback-prosjekt: Colin Farrell, Vince Vaughn og Taylor Kitsch har en betydelig mengde spektakulære filmflopper bak seg, og alle tre har mye å bevise.

Vi savner også evnen rollefigurene til McConaughey & Harrelsen hadde til å finne noen humoristiske lyspunkter i alt det mørke. Denne gangen er alt bare dystert, og de tre politietterforskerne er selvdestruktive, hjemsøkte og gravalvorlige mennesker, preget av eksistensiell angst og uartikulerte traumer. Tonen er enda mer tyngende, stemningen enda dystrere. Å forflytte handlingen fra de mystiske sumpmarkene i Louisiana fratar også serien litt av magien; vi har jo allerede sett plenty av krimhistorier som utspiller seg i Los Angeles.

Men er alt så ille, da? Neida. Som vi påpeker i vår fireranmeldelse, fungerer sesong to absolutt best hvis du ser den som en helt separat serie. Helt uten forutinntatte forhåpninger fungerer nemlig «True Detective 2.0» bedre enn det aller meste vi får se av krimserier på skjermen.

Kan ses hos: HBO Nordic / C More Play

 

«The Brink»

Ettersom «Veep» er blitt et av HBOs store flaggskip (de to siste sesongene har holdt et skyhøyt nivå) er det ikke så merkelig at kanalsjefene har tenkt at det er rom for en politisk komiserie til.

Og med mengden talent som er med i «The Brink»Jack Black og Tim Robbins foran kamera, Jay Roach («Austin Powers», «Game Change» etc.) og «Weeds»-manusforfatter Roberto Benabib i kulissene – var det naturlig at forventningene var høye til «The Brink».

Dessverre er det ganske åpenbart at noe er veldig galt med denne serien. Mens «Veep» lener seg på helt latterlig velskrevne manus, har «The Brink» en litt gammelmodig screwball-aktig form, som dessverre ikke fungerer helt. Kort fortalt følger vi et knippe mer eller mindre betydningsfulle figurer i amerikansk utenrikspolitikk, idet landet er i ferd med å gå inn i en svær krise med Pakistan.

Vi vil så fryktelig gjerne se både Jack Black og Tim Robbins lykkes, og kommer ikke til å gi opp ennå – men én høy latter og to småfnis i løpet av hele første episode er litt for tynn uttelling.

Kan ses på: HBO Nordic

 

«Ballers»

At tankene flyr til «Entourage» etter å ha sett en halvtimes lang episode av «Balleres» – en halvtime stappfull av kjappe og frekke replikker, raske biler, oppblåste egoer og usunne forhold aktører og agenter imellom – er kanskje ikke så veldig rart: Også denne serien er produsert av Mark Wahlberg. Bytt bare ut Hollywood og filmindustri med Miami og NFL-miljøet (samt legg på en god del kilo muskler) og du skjønner greia.

Den store stjernen, bokstavelig talt, er uansett Dwayne «The Rock» Johnson. Det er kanskje feil å kalle den topptrente muskelbautaen for «avdanket», men han spiller i hvert fall ikke lenger amerikansk fotball. I stedet jobber han med å forsøksvis forvalte formuene til andre aktive og pensjonerte spillere – noen av dem akkurat like tjukke i huet og/eller ustyrlige som man kan forvente av en humoristisk serie som dette. Sin egen formue er det litt verre stelt med, men det kan man vel alltids få gjort noe med.

«Ballers» er svært lettbente greier, uten nevneverdig dybde. Akkurat som «Entourage». Kategorier gjerne serien som en guilty pleasure, omfavn den eller hopp pent over. Vi mistenker i hvert fall at noen sene halvtimer utover sommeren brått blir tilbrakt i et temmelig fucked-up Miami.

Kan ses på: HBO Nordic

 

«What Happened, Miss Simone?»

Dokumentaren åpner dramatisk med bilder fra Nina Simones comeback-konsert fra Montreaux Jazz Festival i 1976. Simone står endelig på scenen igjen etter et opphold i Liberia, hun er omsider skilt fra sin voldelige ektemann og virker å være på kanten av et nytt nervøst sammenbrudd. Konserten er en tidvis bisarr seanse, med lange, stirrende pauser og småkjefting på publikum.

Hva skjedde, Nina Simone?

Det er nettopp det regissør Liz Garbus («Bobby Fischer Against the World») har som ambisjon å forklare. Mesteparten av snakkingen får Simone stå for selv: Garbus lener seg nemlig først og fremst på eldre intervjuer med hovedpersonen, men også folk som gitarist og bandleder Al Schackman og datteren Lisa Celeste Stroud kommer med verdifulle bidrag.

Det er vel unødvendig å si at Simone var en kompleks figur, og filmen legger på ingen måte skjul på de destruktive kreftene som tidvis dominerte i livet hennes.

Den Netflix-eksklusive dokuen er forsåvidt ganske konvensjonell, men det syns vi i grunnen er helt ålreit siden Simones historie er så sterk at den ikke trenger å sprites opp med visuelle krumspring. At konteksten de fantastiske låtene ble til i diskuteres mer enn låtskrivingen i seg selv er også greit nok, da vi kompenseres rikelig med fantastiske liveopptak gjennom hele filmen.

Kan ses på: Netflix

 

«Dragerytterne: Ukjent terreng»

Samarbeidet mellom DreamWorks og Netflix har dessverre resultert i endel masete tv-serier (jeg nekter i hvert fall min sønn å se på hodepineframkallende «Turbo FAST» mens jeg er i rommet), men med den strålende «Dragetreneren»-merkevaren er det jo ikke mulig å gå feil. Eller?

Neida.

«Dragerytterne: Ukjent terreng» foregår et år før hendelsene i film nummer to (en viss hovedfigur er derfor fremdeles i live), og inneholder den samme fine miksen av humor og ganske mørk spenning vi kjenner fra filmene.

Er denne litt for skummel for de aller minste, forresten? Er du i tvil om du skal la ungene få se denne, gjør det ingenting å vente litt – film nummer tre kommer ikke før i 2018, så man har plenty med tid på å lindre Tannløs-abstinensene.

Kan ses på: Netflix

 

Andre høydepunkter denne uka:

Netflix: The Rum Diary, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, Little Fockers, The Right Stuff, 2010: The Year We Make Contact, Pay it Forward – Gi det videre, Earth from Above

HBO Nordic: Requiem for The Dead: American Spring 2014, Penny Dreadful, Vice, Last Week Tonight with John Oliver

Viaplay: Mordet, Mulan II, Empire

NRK nett-tv: Club 7, Korleis Kina lurte verda, Louis Theroux: Et hundeliv i LA, Sherlock (sesong 3), Yorkshire-drapene 1974, Yorkshire-drapene 1980

TV 2 Sumo: Wallander – Forsvunnet

C More Play: A Walk among the Tombstones, Halt and Catch Fire, På sporet av den Rosa Panteren

Mubi: Ashes and Diamonds, The Thief of Bagdad, Hamlet, Winter’s Bone

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter