Filter har som vanlig saumfart nyhetene fra alle strømmetjenestene og plukket ut noen av høydepunktene til deg.

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

 

«Orange is the New Black», sesong 3

Det er så koselig i fengsel, atte. Spesielt i Litchfield Penitentiary, nå som uromomentet Vee er ute av bildet.

Mest sannsynlig har det aldri vært så fredelig i fengselet, der vi etterhvert er blitt like kjent med de andre innsatte som med den opprinnelige hovedpersonen Piper Chapman.

Fortsatt kan man trygt peke ut Piper som et naturlig midtpunkt for serien, spesielt ettersom Alex igjen finner veien inn bak de samme murene som henne. Men, og dette er egentlig en god ting: Det er mange andre vel så interessante historier som kan fortelles om de mange andre skjebnene som er samlet på samme sted, alle mot sin vilje.

Det hele sparkes i gang med en morsdagsfeiring, en sjelden mulighet for de mange kvinnene å få familiene sine inn i fengselet på besøk. Det som i utangspunktet skal være en koselig dag, blir for mange av damene også en påminnelse om hvilke feil de har gjort i livene sine, og hvor såre konsekvensene av dem faktisk er.

Og her er altså alle sammen: Nicky, Pennsatucky, Morello, Red, Poussey, Crazy Eyes, Daya, Big Boo, Taystee og så videre. Alle like viktige brikker i det store puslespillet som til sammen gjør at «Orange is the New Black» fortsatt er en svært severdig serie.

Med så mange vi etterhvert bryr oss om, er det også mulig å dvele mer ved de enkelte figurene enn vi tidligere har gjort – samt få glimt inn i fortiden deres via tilbakeblikk. Det vi får se er naturlig nok ikke alltid like oppløftende, men på ypperlig vis sys det hele på kjent vis sammen med treffende galgenhumor til en totalt sett fin og overraskende hyggelig sesong.

Kan ses på: Netflix

 

Empire, sesong 1

Klar for en amerikansk serie med 100 prosent ønske om å underholde – som er smart uten å være alvorlig og har et enormt glimt i øyet?

Litt kontekst først: «Empire» er hjertebarnet til filmskaperen Lee Daniels, som kanskje er mest kjent for å ha regissert den sosialrealistiske «Precious» (men ikke la det skremme deg, «Empire» er filmens rake motsetning).

Når han skulle lage sin egen tv-serie valgte han å droppe kvalitetskanaler som HBO og Showtime – han ønsket i stedet å lage en bred serie som skulle appellere til afroamerikanere av alle samfunnsklasser på reklamefinaniserte FOX.

Det har han virkelig fått til med «Empire», som får mye fortjent skryt for å bryte med det ofte kritthvite idealet i amerikanske mainstream-serier. I tillegg er den blitt en stor crossover-suksess, selv om den nok sorterer under guilty pleasure for endel hvite middelklasseseere med forkjærlighet for afroamerikansk popkultur.

«Empire» følger Lucious Lyon (!), en tidligere gangster som nå leder underholdningsimperiet Empire Entertainment. Når han blir diagnostisert med muskelsykdommen ALS må han velge hvilken av sønnene som skal ta over – den eldste sønnen som faktisk har næringsvett, den mellomste og mer følsomme R&B-homsen eller den yngste og mer uforutsigbare hip hop-stjernen.

En hel skokk av makthungrige kvinnfolk rundt familien dukker opp for å lage trøbbel, mens Lucious’ lugubre fortid kjapt ser ut til å innhente ham. Og enten er dette trash-tv som virker som fluepapir på deg, eller så gir du raskt opp (den særegne tonen gjør at du raskt finner ut om dette er noe for deg).

Viaplay slipper en ny episode kl. 20.00 hver fredag. Litt dumt at ikke hele sesongen kommer samtidig – «Empire» har nemlig stort fråtsepotensial, og er såpass lett og forglemmelig at den kan være litt vanskelig å huske på fra uke til uke.

Kan ses på: Viaplay

 

Andre høydepunkter denne uka:

Netflix: Austin to Boston

HBO Nordic: Game of Thrones, Silicon Valley, Veep, Penny Dreadful, Power

Viaplay: Upperdog, Raising Arizona, Småkryp (norsk tale)

NRK nett-tv: Upperdog, Mr. Selfridge (ses. 3), Hotell i skyene, Knutsen & Ludvigsen – musikalske komikere fra tunnelen, Den mistenkte, Shame

TV 2 Sumo: New Girl, På innsiden: Lommetyvkongen, 2 Broke Girls

C More Play: Young Ones, 20.000 Days on Earth, Game of Thrones, Halt and Catch Fire, Veep, Silicon Valley, Pacific Rim, Wentworth

Mubi: Ukjent kode, Bill Cunningham New York, Good Night and Good Luck, La Dolce Vita, Jiro Dreams of Sushi

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter