Filter har som vanlig saumfart nyhetene fra alle strømmetjenestene og plukket ut noen av høydepunktene til deg.

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

 

«Sør for Folkungagatan»

Det er åpenbart lett å gå seg vill blant bartekrem, mikrobrygg og veltepetterfantasier for enkelte Oslo-hipstere, men heldigvis har det ikke gått like langt her som hos de ikke alltid like søte naboene over grensa i øst.

Vi kan levende forestille oss hvor slitsomt det må være å hele tiden forsøke å være i tet av hipsterracet i Stockholm – mye takket være den svenske komiserien «Sør for Folkungagatan» (vi kan banne på at serien tidvis også har enkelte dokumentariske egenskaper).

I SoFo, som området selvfølgelig heter på folkemunne, råder usikkerheten blant alle dem som skråsikkert insisterer på at urkraften aller best kan hentes ut gjennom å trene med ljå og parkour i offentlige parker, og mannfolk hilser med hatten mens de drikker kefir i kombokafeer uten strøm.

Korte, fine avsnitt – hele første sesongen på åtte episoder blir (litt for) raskt slukt.

Kan ses på: NRK nett-tv

 

«Bessie»

Bessie Smith (1894-1937) var en av de største amerikanske bluessangerinnene på 1920-tallet, men som svart, biseksuell kvinne fra Tennessee lå det i kortene at livet hennes ikke bare kom til å bli enkelt.

Nå har Dee Rees («Pariah») laget en veldig velmenende film om Smiths liv for HBO, som helt sikkert kommer til å raske med seg de fleste tv-filmprisene under årets Emmy. Vi møter Bessie Smith (spilt av Queen Latifah) gjennom en rekke avgjørende livsfaser i en ganske tradisjonell vekst/fall-historie. Filmens store styrke er skuespillet – særlig gnistrer det av samspillet mellom Latifah og Mo’nique (som spiller mentoren Ma Rainey), mens HBO-kjenning Michael Kenneth Williams («The Wire», «Boardwalk Empire») som alltid er fantastisk.

Så får suringene av oss innvende at filmens gjennomgående mangel på ordentlige overraskelser og litt episodiske form gjør at den ikke helhjertet kan anbefales for alle.

Kan ses på: HBO Nordic

 

«The Other One: The Long Strange Trip of Bob Weir»

Det finnes – merkelig nok – ikke så veldig mange gode Grateful Dead-dokumentarer, men nå skjer det ting. I juli skal de gjenlevende medlemmene gjenforenes i forbindelse med bandets 50-årsjubileum, en begivenhet som etter planen skal foreviges av Martin Scorsese.

Og nå kommer Netflix med denne – en film om medgrunnlegger Bob Weir, rytmegitarist som kanskje befant seg i skyggen av Jerry Garcia, men som likevel er en høyt respektert gitarist og som skilte seg betydelig ut i Grateful Dead-sammenheng ved faktisk å være … kjekk.

Dokumentaren er ikke særlig konfliktorientert akkurat, og det er helt fint. Weir er en laidback og kul fyr, som i rolig tempo går gjennom sin og bandets historie, mens andre blir intervjuet med særlig sikte på å gi gitaristen den creden de mener han fortjener. Og hvis du etter å ha sett denne filmen får lyst til å reise til Chicago for å få med deg gjenforeningskonsertene i juli? Vel, svartebørsprisen ligger på rundt 700 000 kroner.

Kan ses på: Netflix

 

«Southern Rites»

Rasisme, altså. Fæle greier – og et fenomen som etter alle solemerker fortsatt lever i beste velgående i deler av USA, kanskje spesielt i Sørstatene.

Noe fotograf og dokumentarist Gillian Laub fikk oppleve på tett hold. Først da hun i 2009 dro ned til Georgia på oppdrag for New York Times for å dekke skoleballene på Montgomery County High School, der de fortsatt holdt på den mangeårige tradisjonen med å dele opp festkveldene etter hvilken hudfarge elevene har.

Forståelig nok vakte dette oppstyr i USA, noe som ikke ble så godt mottatt i det vesle lokalsamfunnet – som etter mye press avsluttet den segregerende tradisjonen. Da Laub året etter returnerte for å lage dokumentarfilm om det første samlede skoleballet, slapp hun rett og slett ikke inn.

I stedet snublet hun over en annen minst like sterk historie, vel så egnet til å male et bilde av hvordan ståa er for svarte selv i vår tid. En ung, svart gutt blir skutt og drept av en eldre hvit mann i sistnevntes hjem. Det kunne vært nok en raskt avfeid sak om selvforsvar i hjemmet, men historien slutter ikke helt der.

Kan ses på: HBO Nordic

 

Andre høydepunkter denne uka:

Netflix: Enemy, Between, Jen Kirkman: I’m Gonna Die Alone (And I Feel Fine), Dawg Fight, Night Train to Lisbon, Great Expectations, Coherence, Moulin Rouge

HBO Nordic: Game of Thrones, Veep, Silicon Valley, 1992, Penny Dreadful

Viaplay: Emma, Outlander, The Strain

TV 2 Sumo: Atlantis, Louie, Jakten på en kriminell, The Game, Ungdom bak murene, Tvillingsøstrenes donorbarn

NRK nett-tv: Den røde ballongens reise, Eastbound and Down, Ondt blod i New York, Organer på svartebørs, Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv

C More Play: Identity Thief, Tusen ganger god natt, The Fault in Our Stars, Kairos røde rose, For en neve dollar mer, Den god, den onde og den grusomme

Mubi: Arsenal

 

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter