Det nye året startet med et pang. Ikke bare med med voksenbrus og fyrverkeri som forsvant i tåka, men også på nesten samtlige strømmetjenester.

Til sammen ble det sluppet godt over hundre filmer og tv-serier i løpet av uka som gikk – og vi har som vanlig plukket ut høydepunktene for deg. Sjekk også listen over høydepunktene nederst i saken – det mye å velge mellom.

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

 

«Mozart in the Jungle», sesong 1

Her er nok en seriegodbit vi likte overraskende godt – såpass godt at de ti 30 minutter lange episodene ble fortært over én kveld.

«Mozart in the Jungle» er utviklet og delvis skrevet av Jason Schwartzman og Roman Coppola, begge kjent for å være av fin amerikansk filmslekt og for å ha samarbeidet med Wes Anderson på flere prosjekter. De har fått med seg regissør og manusforfatter Chris Weitz («American Pie», «Gutter er gutter») om en fargerik, lett og original komedie fra miljøet rundt et fiktivt filharmonisk orkester i New York.

Serien er basert på memoarene til oboist Blair Tindall, og følger orkesteret idet den gamle maestroen Thomas (Malcolm McDowell) pensjonerer seg og blir byttet ut med den stormannsgale dirigentstjernen Rodrigo – strålende overspilt av Gabriel Garcia Bernal.

Hovedfiguren her er unge Hailey, spilt av søte Lola Kirke (søsteren til Jemima, som spiller Jessa i «Girls»). Hun får (noe prematurt) sjansen i orkesteret, som for øvrig består av mange herlige typer – fra den sexy cellisten til en eldre dopdealende perkusjonist.

Dette er på ingen måter noen veldig dyp eller vanskelig serie (tidvis minner den litt om «Sex og singelliv»), men den blir bedre og bedre utover i sesongen. Og den er nok et bevis på at Amazon, som har produsert og finansiert den, absolutt blir å regne med i den amerikanske seriekrigen framover.

Bonus (det var vanskelig å ikke ha denne videoen i bakhodet da vi så serien – bare at denne fyren finnes på ordentlig):

Kan sees på: Viaplay

 

«Orphan Black», sesong 2

I den smått underkjente førstesesongen av denne konspiratoriske thrillerserien fikk vi bevitne kaoset som oppsto etter at Sarah tok identiteten til en kvinne som var kliss lik henne selv, like etter at kvinnen hoppet foran et tog.

Vi skal ikke røpe mer her, annet enn at spenningen fortsetter i samme tempo i andre sesong, som nå er ute på Netflix.

Kan sees på: Netflix

 

«Sherlock», sesong 3

Om du ennå ikke har kommet deg etter sjokket i slutten av sesong to av mesterlige «Sherlock», gir sesong tre endelig svaret på hvordan den moderne Sherlock Holmes (spilt av Benedict Cumberbatch) overlevde det hele. Eller?

Som vanlig er det nesten over før du blir ordentlig varm i trøya – også denne sesongen består bare av tre halvannentimes lange episoder, som raskt slukes rått.

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, en fattig trøst fram til sesong fire som først kommer neste år.

Før du går i gang med sesong tre, kan du kanskje lade opp med denne kortepisoden?

Kan sees på: Netflix og NRK nett-tv

 

«Her»

«Her» var en av filmene som havnet høyt opp på vår liste over de beste filmene fra 2014.

Det er en skjør, rørende og til tider hjerteskjærende film om den deprimerte romantikeren Theodore (Joaquin Phoenix) som forelsker seg i operativsystemet Samantha (Scarlett Johansson). Det hele skjer på en troverdig måte, og det som kunne ha blitt veldig tøysete har isteden blitt noe skikkelig vakkert – samt et plausibelt bilde av den teknologiske fremtiden.

Kan sees på: Viaplay

 

«Lunchbox»

Selv om det er mange andre flotte filmer på Viaplay denne uka, som NebraskaSuperbad og Almost Famous (samt alle sesongene av «West Wing»), er det en film til vi nesten må trekke fram så den ikke forsvinner i trengselen.

«Lunchbox» er en nydelig fortelling fra det hektiske livet i Mumbai, der byens mange dabbawala-bud leverer ut rundt 200.000 bokser med fersk lunsj til byens kontoransatte fra hjemmene deres. Mot formodning er systemet imponerende feilfritt: Man regner med at bare én av seks millioner lunsjbokser leveres til feil person.

Dette romantiske dramaet tar utgangspunkt i hva som skjer når en slik lunsjboks leveres feil – og hva som skjer videre når de to på hver sin side av feilleveransen begynner å kommunisere med lapper.

Kan sees på: Viaplay

 

«Beck: Rom 302»

Beck er tilbake, og må i «Rom 302» – den første av totalt åtte nye filmer i 2015 og 2016 – hanskes med et sossedrap med forgreninger til sleikene på Stureplan.

Kan sees på: C More Play

 

«Scorpion», sesong 1

Ok, denne nye hackerserien på TV 2 er egentlig ikke et reelt høydepunkt – men den må nesten med på grunn av det som kanskje er tidenens drøyeste hacker-scene som noen gang er laget på tv.

Kan sees på: TV 2 Sumo

 

Andre høydepunkter denne uka:

Netflix: Crossing Lines (ses. 2), Adventure Time (ses. 3), House of Lies (ses. 2), The Borgias (ses. 3), The Pirates! Band of Misfits, Dallas Buyers Club, Øye for øye, Beasts of the Southern Wild, Bomb Patrol: Afghanistan, Grimm (ses. 3), The Spectacular Now, LFO: The Movie

HBO Nordic: Lord of the Flies, House of Lies (ses. 2), Stargate: The Ark of The Truth, Stargate: Continuum

Viaplay: Almost Famous, The Karate Kid III, Annie, Superbad, Presidenten, Venner for livet, The O.C., Gossip Girl, Nebraska, Easy Rider, Evita, Erik the Viking, Kjære, jeg krympet barna

TV 2 Sumo: Broken Flowers, Spy Game, Children of Men, Bring it On, Kill Bill Volume 1, Kill Bill Volume 2, The Hunted, The Aviator, Danny the Dog, Happy Endings, The Assassination of Richard Nixon, Traffic, Bandits, Rolling Stones: Shine a Light, Peter Pan Live, Grey’s Anatomy (ses. 11), Madam Secretary (ses. 1)

NRK nett-tv: Trolljegeren, Karl Johan: Nyttårsspesial, JVCD, Hypokonderen, Chaplin: Modern Times, Chaplin: Rampelys, Gjøkeredet

Mubi: Half Nelson, Den søte ettertid, 8 ½, Fish Tank, Thirst, The Talented Mr. Ripley, Sex & Lucía

C More Play: 30 Rock, The Armstrong Lie

Husk at du hver dag kan finne alle nye slipp på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter