Netflix har allerede revolusjonert måten vi ser tv-serier på, og nå står filmmediet for tur.

I natt annonserte strømmetjenesten sin første spillefilm, sammen med The Weinstein Company. Det blir en oppfølger til Ang Lees gigantsuksess «Snikende tiger, skjult drage» fra 2000. Den første filmen var nominert til ti Oscar, og vant fire – blant annet for beste fremmedspråklige film.

Oppfølgeren har vært planlagt i flere år allerede, men nå blir det klart at Netflix blir foretrukket framfor kinoer som distribusjonsplattform (den skal også vises på utvalgte IMAX-kinoer samtidig som Netflix-premieren).

Filmen kommer til Netflix 28. august neste år, og er en av flere filmer som strømmetjenesten planlegger å kuppe fra kinoene i tida framover.

Innholdssjef Ted Sarandos i Netflix sier til New York Times at han håper dette er startskuddet for at filmbransjen begynner å gi publikummet sitt det de vil ha – og det er fersk film både på strømmeplattformer og i kinosalen.

– Dette er to helt ulike opplevelser – som å se en fotballkamp på tv eller være på stadion.

Det Netflix ønsker til livs er vindusystemet som gjør at film normalt sett ikke blir tilgjengelig for strømming før lenge etter kinopremieren.

Dette er et system store deler av filmbransjen forholder seg lojalt til, noe vi seinest fikk et eksempel på her hjemme da TV 2 Sumo forsøkte å vise «Jakten på Berlusconi» samtidig som kinopremieren. Mange kinosjefer truet med boikott av filmen, noe som til slutt førte til at TV 2 avlyste visningen.

Ideen til samarbeidet mellom Netflix og The Weinstein Company kom da Sarandos spiste lunsj med Harvey Weinstein, direktør i The Weinstein Company og generelt ansett for å være en av Hollywoods aller mest innflytelsesrike menn de siste 25 årene.

Analytikere spår at dette kan føre til skarpere fronter i filmbransjen, men Weinstein selv ser ut til å ta det hele med stor ro:

– Det er en stor verden der ute, og det finnes mange måter å vise fram ting på. Dette er å gå i takt med framtida, sier han til New York Times.

Oppfølgeren til «Snikende tiger, skjult drage» har undertittelen «The Green Legend», og Michelle Yeoh er blant skuespillerne som også blir med denne gangen.

Ang Lee skal imidlertid ikke regissere, i stedet har kinesiske Woo-ping Yuen fått oppdraget.

Den første filmen kostet 180 millioner kroner å lage, men det er beregnet at oppfølgeren vil ha et langt større budsjett.

Morten Tyldum er for øvrig med som utøvende produsent på prosjektet. Hans kommende «The Imitation Game» utgis av nettopp The Weinstein Company i USA.