Så er den altså under innspilling, den amerikanske black metal-filmen vi har hørt om (og skrevet om) i årevis. «Lords of Chaos»-settet har inntatt Norge for å gjenskape de myteomspunnede og tragiske hendelsene i black metal-miljøet på nittitallet (stikkord: kirkebranner, drap og banebrytende ekstrem-metall med satanistisk lave produksjonsverdier).

Etter å ha vært under utvikling hvertfall siden 2009, og underveis hatt flere skifter i skuespillerensemblet, ble det fart i sakene tidligere i år da nettmagasinet Vice kom inn på produksjonssiden og den smått legendariske musikkvideoskaperen (og tidligere black metal-musikeren) Jonas Åkerlund signet på som regissør.

Tidligere denne uka ble det kjent – via borettslaget Tøyenhagen, der Mayhem-grunnlegger Øystein «Euronymous» Aarseth ble knivdrept av Varg «Greven» Vikernes i 1993 – at filmcrewet var på vei til Oslo for å gjøre opptak, og i dag var de igang på Tøyen (riktignok i en annen gate enn drapsåstedet).

Hemmelighetskremmeriet rundt innspillingen er stort, og den norske koprodusenten Håkon Øverås vil ikke si noe om hvor filmen ellers skal gjøre opptak, eller hvilke skuespillere som er i sving. Men vi kjenner igjen Emory Cohen med svart parykk i rollen som Vikernes:

Det er ellers tydelig at Åkerlund er opptatt av tidskoloritten: Statistene er kledd i nittitallsgevanter og en frisørsalong i gata er for anledningen omgjort til «Nordnes videokiosk». I scenen som ble spilt inn i dag går «Greven» ut av videosjappa og setter seg i en bil.

Det får oss nesten til å mistenke at Oslo i dette tilfellet er stand-in for Bergen, siden Vikernes leide film der dagen før drapet for å sannsynliggjøre at han hadde vært hjemme når drapet skjedde.

Fake!
Moviebox til ti kroner? Fake!

Rory Cohen (lillebroren til Macauley «Hjemme alene» Culkin) spiller Aarseth, mens artist og skuespiller Sky Ferreira spiller groupien «Ann-Marit». Valter Skarsgård, yngstemann i skuespillerfamilien som også inkluderer Alexander, Bill og pappa Stellan, spiller Mayhems svenske vokalist Per Yngve «Dead» Ohlin, som begikk selvmord i 1991.

Klipp fra filmen ble offentliggjort tidligere denne uka, i form av en musikkvideo fra Metallica. Her ser vi flere av skuespillerne rekonstruere en Mayhem-konsert.

Hele veien har sentrale personer i det norske black metal-miljøet stilt seg mer enn kritiske til det de frykter er en hollywoodifisering av en kontroversiell historie fra virkeligheten – ikke minst fordi flere, inkludert Mayhem-grunnlegger Jørn Stubberud, mener boka filmen bygger på er full av feil og unøyaktigheter (medforfatter Didrik Søderlind har ikke ønsket å kommentere disse påstandene).

Stubberud, som selv er involvert i utviklingen av en norsk film om Mayhem-historien, innrømte imidlertid overfor Dagbladet i går at han synes Metallica-videoen var morsom.

Emory Cohen som «Greven».
Emory Cohen som «Greven».