Fredag åpner Tommy Wirkolas Hollywood-debut «Hansel and Gretel: Witch Hunters» i USA (og en drøss andre markeder), og derfor hadde vi  trodd det ville dukke opp en hel haug med anmeldelser i amerikanske aviser tidlig denne uka.

Men nei. Paramount har ikke satt opp visninger for anmeldere før torsdag kveld (!), altså dagen før premieren. Det låter jo litt rart, men er visst ikke uvanlig i tilfeller der man ikke regner med særlig drahjelp fra pressen.

Ett medium har imidlertid anmeldt den allerede – filmbloggen Twitchfilm.

Viktigst: De har skrevet en gjennomgående svært positiv anmeldelse. Så skal vi imidlertid legge til at Twitch har vært en støttespiller for Wirkola & co. i lang tid – fra «Kill Buljo» til «Hellfjord».

Blant de viktigste poengene i anmeldelsen:

* Det var vel ikke veldig store forventninger til «Hansel and Gretel», men filmen viser seg å være overraskende underholdende. Visuelt er den slående, humoren er nattsvart og mengden blod og gørr imponerende.

* Filmen ble utsatt fordi Jeremy Renner hadde så mange store roller i fjor, og fordi Paramount håpet at han ville bli en enda større stjerne før «Hansel and Gretel» kom ut. Renners innsats i filmen er imidlertid ikke spesielt minneverdig.

* I stedet er filmens styrke Wirkolas evne til å lage et artig univers, uten å gjøre narr av det. En historie om hekser og troll, magi og godterihus har på et eller annet vis blitt transformert til en splatterfest med eksploderende kropper, halshugginger og til og med litt nakenhet.

* Manuset har mange vittigheter og viser tegn til oppfinnsomhet, men det er ingen tvil om at dette er en historie uten særlig dybde eller karakterutvikling.

* Likevel er det flere minneverdige bikarakterer – for eksempel Peter Stormares korrupte sherrif, Famke Janssens sjefsheks, samt Thomas Mann og Pihla Viitala (også sett i «Hellfjord»).

* Selv om ikke alle kommer like godt ut av dette til slutt (for eksempel Renner) tror anmelderen at Tommy Wirkolas aksjeverdi kommer til å øke betraktelig etter dette.

Hm, lovende – selv om jeg fremdeles tror vi må regne med at brorparten av anmeldelsene som kommer, vil være betraktelig mer negative enn dette.

Uansett vil det være langt viktigere for Tommy Wirkolas videre karriere hvordan filmen gjør det med tanke på inntjening.

Comingsoon.net tipper i starten av hver uke hvordan filmer kommer til å gjøre det på kino, og de tror «Hansel and Gretel» kommer til å finne et publikum og ende opp med å tjene inn mellom 16 og 18 millioner dollar i åpningshelgen.

– Vi tror det vil være nok yngre menn som ønsker å se den – den virker som artig underholdning og Paramount kjører den ut i over 3000 saler. Vi tror den går til topps rett over forrige ukes «Mama», men filmen kommer nok sannsynligvis ikke til å holde seg så lenge der, skriver nettstedet.