En av de mer sympatiske dokumentarideene på en stund heter «Dear Mr. Watterson» og handler om Bill Watterson’s høyt elskede tegneseriestripe «Calvin & Hobbes».

Eller som vi kjenner den her hjemme, «Tommy & Tigern».

Bak dokumentaren, som har dratt inn over 120.000 dollar via to Kickstarter-kampanjer, står et lite team med regissør Joel Allen Schroeder i spissen.

Schroeder vokste opp med «Tommy & Tiger’n», og ønsket å lage en film om effekten den legendariske stripa hadde på sine lesere i de ti årene fra den startet til Watterson pensjonerte den.

Tittelen til tross, dette er ikke noen «jakten på en gammel helt»-doku. Fra filmens nettside:

This film is not a quest to find Bill Watterson, or to invade his privacy. It is an exploration to discover why his ‘simple’ comic strip made such an impact on so many readers in the 80s and 90s, and why it still means so much to us today.

Å ikke oppsøke Watterson er nok en smart strategi. Mannen er ekstremt privat, og gir nesten aldri intervjuer. Et unntak var i 2010, da avisen The Plain Dealer fikk i stand et email-intervju.

På spørsmål om hva han tenker om innflytelsen stripa har hatt, svarte Watterson:

– Det er ikke et emne som holder meg våken om natta. Lesere vil alltid bestemme seg for om noe er meningsfylt og relevant for dem, og jeg kan leve med enhver konklusjon de kommer frem til. Min del i dette slutta stort sett idet blekket tørka.

Og til lesere som sørget da stripa tok slutt:

– Etter ti år hadde jeg sagt stort sett alt jeg hadde å si. Det er alltid bedre å forlate festen tidlig. Om jeg hadde rulla videre på stripas popularitet og gjentatt meg selv i fem, ti eller tjue år ville folkene som nå «sørger» over «Tommy & Tiger’n» ønska meg død og forbanna avisene fordi de kjører kjedelige, eldgamle striper som mine i stedet for friskere og livligere talenter.

Med andre ord, ikke forvent noe comeback. Det nærmeste vi kommer er muligens denne fanfilmen:

Eller dokumentaren, altså, som blant annet vil inkludere fintfolk som Lee Salem (Bill Watterson’s redaktør), Bill Amend («FoxTrot»), Berkeley Breathed («Bloom County», «Outland», «Opus») og Dan Piraro («Bizarro»).

Når kan vi se den? Ifølge nettstedet io9 har «Dear Mr. Watterson» nettopp fått en distribusjonsavtale, og 15. november vil den dukke opp på kino i USA.

Om den lander på norske lerreter er vel heller tvilsomt, men den vil etter hvert bli tilgjengelig for nedlasting, samtidig som strømmetjenester har det med å få ut dokuer ganske kjapt nå om dagen.