Det er ikke så vanskelig å skjønne hva filmbransjen ønsker at vi skal snakke om rundt julemåltidene. I går kom «The Dark Knight Rises»-traileren, i morgen «Hobbiten» og i overimorgen får vi Ridley Scotts «Prometheus». Himmel og hav.

Og apropos hav: Nordisk film har også lyst til å vise fram sitt store prestisjeprosjekt for neste år, og har nå sluppet den første ordentlige traileren til «Kon-Tiki» via Dagbladet.

Filmen forteller historien om Thor Heyerdahls ekspedisjon i 1947 med flåten Kon-Tiki, som han gjennomførte for å bevise at befolkningen på Polynesia stammet fra Sør-Amerika og ikke Asia. Filmen har et budsjett på cirka 90 millioner kroner.

Avisa fokuserer på det som har vært ett av de store diskusjonstemaene rundt filmen: Hvordan man skal håndtere Thor Heyerdahls legendariske engelskuttale. Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg sier de la mye av ansvaret for dette på hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen.

– Da vi hørte hvordan han gjorde det, skjønte vi at dette kom til å fungere. Det er helt innenfor og på ingen måte slik at det likner på parodien. Det måtte være gjenkjennelig, men ikke et distraksjonsmoment, sier Sandberg til Dagbladet.

Synopsis hentet fra Filmweb:

I 1947 ble en krigstrett verden fascinert av den unge, norske mannen Thor Heyerdahl. Han hadde utviklet en revolusjonerende teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika, stikk i strid med det etablerte vitenskapsmiljøets teori om migrasjon fra Asia. For å bevise teorien sin gjorde han noe hittil uhørt: Han bestemte seg for selv å teste den i praksis – og la ut på en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet.

Den primitive balsaflåten han skulle tilbakelegge nesten 8000 kilometer med, døpte han Kon-Tiki – etter solguden. Thor Heyerdahl fikk med seg fem unge menn: Ingen av dem kjente hverandre fra før, og bare en av dem kunne seile. Selv hadde han vannskrekk og kunne ikke svømme. Thor var villig til å ofre alt og alle for å få rett.

Filmen Kon-Tiki er en dramatisering av de virkelige hendelsene. Det blir en personlig historie, med halve kloden som scene: Norge, Polynesia, USA, Peru – og Stillehavet. Kon-Tiki er en historie om å velge eventyret, om å tørre å stå for det du tror på og bare gjøre det, når alle sier det er umulig. Det er en episk reise som endret menneskene som var med på den for alltid.