Herrefred for et ansvar som hviler på den neste Star Wars-filmen.

Ikke bare er den en direkte oppfølger til den polariserende «The Last Jedi» fra i fjor (som vi spoiler i denne saken!) og den første Star Wars-filmen som kommer etter at en Star Wars-film har regelrett floppet. Men etter alt å dømme den siste filmen som springer ut av originaltrilogien og handler om Skywalker-ætten.

Og så er det nok en film i romoperafranchisen som har byttet regissør og manusforfatter underveis – «Jurassic World»-skaper Colin Trevorrow fikk fyken fra prosjektet i fjor etter å ha jobbet med det i to år. Nå er det «The Force Awakens»-regissør J. J. Abrams som lager filmen, etter å ha fått hjelp fra manusforfatteren på «Batman v. Superman» (jada) til å koke opp plottet.

Anyway, innspillingen startet i London for tre uker siden og i det siste har det jevnlig kommet nyheter om hvilke skuespillere som skal foran kameralinsa. Det er bekreftet at avdøde Carrie Fisher vil dukke opp som Prinsesse Leia, takket være ubrukte klipp fra de to forrige filmene, og at Mark Hamill skal figurere som Luke Skywalker, formodentlig som et force ghost (og/eller i flashbacksekvenser).

Dessuten skal Billy Dee Williams spille en aldrende Lando Calrissian – det er samme mann som tolket rollen i «The Empire Strikes Back» (1980) og «Return of the Jedi» (1983).

Selvsagt returnerer Daisy Ridley som Rey, John Boyega som Finn, Adam Driver som Kylo Ren og Oscar Isaac som Poe Dameron. Kelly Marie Tran (Rose Tico) og Domnhall Gleeson (General Hux) er andre skuespillere som gjentar roller fra «The Force Awakens» og/eller «The Last Jedi».

Men filmen vil også by på flere skuespillere som er helt nye i Star Wars-sammenheng, hvorav de mest interessante er:

Matt Smith

Matt Smith (Foto: Gage Skidmore – CC BY-SA 2.0)

Hvem? Britisk 35-åring, kjent for norske Netflix-seere som prins Philip i de to første sesongene av «The Crown», men i hjemlandet mest kjent for hovedrollen i BBCs klassiske scifi-serie «Doctor Who» gjennom tre sesonger (2010-2013). Han hadde dessuten rollen som menneskeliggjøringen av den kunstige intelligensen Skynet i den femte Terminator-filmen, «Terminator: Genisys», i 2015, og spiller sektleder Charles Manson i en ny film som har premiere denne uka, faktisk, på filmfestivalen i Venezia.

Hva skal han gjøre i «Star Wars: Episode IX»? Det er ikke avslørt noe om Smiths rolle, men det er verdt å merke seg at Variety, som var først med nyheten, omtaler det som «en sentral rolle». Briter har for øvrig en tendens til å havne i roller som imperie-offiserer i Star Wars.

Keri Russell

Keri Russell. Foto: Gage Skidmore – CC BY-SA 2.0)

Hvem? Med en rekke høyprofilerte film- og tv-roller bak seg, blir Russell en av de mest kjente ansiktene som dukker opp i den kommende filmen – litt som Laura Dern i «The Last Jedi». 42-åringen fikk sitt store gjennombrudd i J. J. Abrams’ college-serie «Felicity», som gikk fra 1998 til 2002, og har de siste åra sanket anerkjennelse og priser som sovjetisk spion i «The Americans». Hennes film-CV omfatter blant annet «Mission Impossible 3» (nok en Abrams-produksjon) og «Dawn of the Planet of the Apes».

Hva skal hun gjøre i «Star Wars: Episode IX»? Ingen detaljer om dette, heller – verken rollefigurens navn eller plassering på god-ond-aksen. Men – igjen ifølge Varietys ikke navngitte kilder i Lucasfilm – det skal være en rolle som omfatter «actionfylte kampscener».

Richard E. Grant

Hvem? Hovedrolleinnehaveren i den mest kultfilmete av alle kultfilmer, nemlig «Whitnail & I» (1987). Der nailet han rollen som bitter og alkoholisert kunstnersjel i den grad at rollen overskygget det meste han foretok seg – hvertfall fram til Francis Ford Coppola castet ham til «Bram Stoker’s Dracula» i 1994. De siste par åra har 61-åringens profil steget flere hakk, gjennom biroller i X Men-filmen «Logan» og den siste sesongen av «Game of Thrones».

Sjekk hvor stas han synes det er å få være med i en Star Wars-film:

Hva skal han gjøre i «Star Wars: Episode IX»? Vi vet hvertfall hvilken rolle han ikke skal spille. Da castingen ble kjent dukket opp rykter om at Grant skulle gestalte Thrawn, en høytstående imperie-admiral med blå hud og dyp kjennskap til galaksens ytre sektorer, som blant annet har vært å se i animasjonsserien «Rebels». Men det ryktet skjøt skuespilleren selv ned i et intervju i forrige uke.

Dominic Monaghan

Hvem? Nok en skuespiller med fartstid på J. J. Abrams-produksjoner – nemlig «Lost», der han hadde rollen som popstjerna Charlie Pace. Monaghan er dessuten den siste i en forbløffende lang rekke skuespillere som får både Star Wars og Ringenes herre-trilogien på CV-en – der spilte han hobbiten Merry.

Hva skal han gjøre i «Star Wars: Episode IX»? Siden denne castingen ble kjent så seint som denne uka, er det neppe noen veldig fremtredende rolle. Det nærmeste vi kommer et clou er at 41-åringen bekjentgjorde sin tilknytning til romoperaen med sitatet More powerful than you can possibly imagine Instagram… noe som stammer fra Obi Wan Kenobis møte med Darth Vader i «A New Hope» fra 1977, men naturligvis kan bety hva som helst.