«Kon-Tiki» fikk masse oppmerksomhet da den ble nominert for beste fremmedspråklige film i fjor. Nå har Norsk filminstitutt plukket ut tre kandidater, som alle kan bli årets representant for Norge under neste års utdeling.

De er:

«Pionér»

Regi: Erik Skjoldbjærg

«Eventyrland»

Regi: Arild Østin Ommundsen

«Jeg er din»

Regi: Iram Haq

-Av de 18 filmene som er kvalifisert til å bli Norges Oscar-bidrag, har komiteen etter grundige diskusjoner kommet fram til en kortliste på tre titler som understreker variasjonen og de gode kvalitetene som særpreger det siste årets filmproduksjon, sier Dagsavisen-journalist Mode Steinkjer, som har ledet komiteen, i en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

Skal vi gjette, vil vi tro «Pionér» kanskje har størst sjanse for å nå opp blant disse tre – særlig med tanke på at Norge i fjor kom veldig langt med en sjangerfilm fra Hollywood-tradisjonen.

Men for å være helt ærlig håper vi mest på en av de andre (kanskje «Eventyrland») da vi tror sjansen for å nå veldig langt i år uansett er begrenset, og «Pionér» allerede har avtale med en amerikansk distributør. Da ville det kanskje gitt mer utbytte for en av de andre filmene om de fikk sjansen til å smykke seg med tittelen «Norges Oscar-kandidat».

Hvilken av disse tre som til syvende og sist velges avgjøres på et møte 19. september, og offentliggjøres dagen etter.

Men har Oscar-komiteen oversett noen filmer som åpenbart burde ha vært på med i år?

For å være kvalifisert må filmen ha hatt premiere på kino i perioden 1. oktober 2012 til 30. september 2013, det vil for eksempel si at årets Amanda-vinner «Som du ser meg» ikke er kvalifisert (den var med i kappløpet i fjor, men tapte mot «Kon-Tiki»).

Det ville jo vært spennende å se om Erik Poppes «A Thousand Times Good Night» ville hatt noen sjanser, men den kommer for seint – og er uansett på engelsk, noe som gjør at den ikke kan være med å konkurrere i denne kategorien.

Men tja, Rune Denstad Langlos «Jag etter vind» vil vi tro var med lenge. Hisham Zamans «Før snøen faller» ville på ingen måte gjort seg bort i dette selskapet (men kan denne eventuelt representere KRG/Irak i stedet?). At ikke Sara Johnsens «Uskyld» nådde opp er vi forsåvidt enige i.

Verdt å få med seg på tampen: Den norsk-tyske samproduksjonen «To liv» – med blant andre Liv Ullmann og Sven Nordin – ble i går plukket ut til Tysklands Oscar-kandidat.

Danskene ser forresten ut til å bli sterke i år. De tre filmene som konkurrerer om dansk Oscar-kandidatstatus er Thomas Vinterbergs knallsterke «Jakten», dokumentarsensasjonen «The Act of Killing» og gjengfilmen «Nordvest».