Den nye sesongen av tv-serien «Okkupert» har gått i opptak. I disse dager skytes det scener flere steder i Oslo-området, deriblant en foran Stortinget som Filter Film og TV snublet over i lunsjen i dag.

Sammen med forbløffede turister og andre skuelystne ble vi vitne til skuespiller Janne Heltberg i stram businessdrakt tre ut av en bil med sotede vinder og gå målbevisst opp Løvebakken til et parlament som for anledningen var bevoktet av soldater med hjelmer og kamprifler.

okk2
Skarpt vakthold i bakgrunnen, der.

I den første sesongen av dramaserien spiller Heltberg rådgiveren til statsminister Jesper Berg (Henrik Mestad), men i den nye har figuren en ny rolle, røper seriens produsent Gudny Hummelvoll.

Henrik Mestad, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu og Eldar Skar er blant skuespillerne som er med i den nye sesongen. Det dukker også opp noen nye karakterer, sier hun.

«Okkupert» er som kjent basert på en idé av Jo Nesbø og utspiller seg i en nær framtid der Norge er «silkeokkupert» av Russland og både myndigheter og folk flest må finne seg i innskrenkede friheter for å bevare både tradisjonelt levesett og materiell overflod.

Serien fikk en blandet mottakelse av norske anmeldere da den gikk på TV 2 i fjor, men har fått mye skryt av til dels svært toneangivende publikasjoner i utlandet etter at den ble lagt ut på Netflix.

Julia Louis-Dreyfus og Ricky Gervais er blant dem som har anbefalt den på sosiale medier (med obligatorisk trolling av spøkefulle nordmenn som uunngåelig konsekvens).

I den nye sesongen befestes den russiske okkupasjonen, mens det spinnes «god dramatikk på snedige politiske scenarier og omveltninger både på personlige og geopolitiske plan», ifølge Norsk Filminstitutt sin begrunnelse for å yte et tilskudd på 6,5 millioner kroner til serien.

– Opptak gjøres også i Nord-Norge og i utlandet. Vi skal filme i Belgia, men bruker landet som stand-in for lokasjoner i Frankrike, sier produsenten.

Totalbudsjettet er på 75 millioner kroner, ned fra 90 millioner på første sesong, som riktignok var to episoder lengre. Sesong 2 har premiere neste høst, og med TV3-eier Modern Times Group som ny hovedprodusent vil hver episode legges ut på streamingtjenesten Viaplay før de vises på TV 2.