Her er de første levende bildene som slippes fra den kommende filmatiseringen av hendelsene som første til at Joshua French og Tjostolv Moland ble fengslet i Kongo.

Filmen er regissert av Marius Holst («Ti kniver i hjertet», «Kongen av Bastøy») og har Aksel Hennie i rollen som French og Tobias Santelmann i rollen som Moland. Den har vært under utvikling hvertfall siden 2012. og ble spilt inn i 2016 under strengt hemmelighold.

Holst i arbeid med filmen. Foto: Friland / David Bloomer

Den ferske teaseren kommer i forbindelse med en artikkel i Dagbladet der produsent Christian Fredrik Martin forteller om den spesielle tilblivelsesprosessen:

– Vi holdt all aktivitet unna offentligheten av en eneste grunn: Det norske diplomatiet og Kari Hilde French sin kamp for å løse den fastlåste situasjonen i Kongo. Saken var så spesiell at vi møtte forståelse fra offentlige myndigheter, sier Martin til Dagbladet.

Etterhvert som ryktene om innspillingene begynte å flyte i filmkretser, ble mediene bedt om å legge lokk på saken, i frykt for å ødelegge prosessen som endte med French’ løslatelse 17. mai i fjor (Moland døde i fengselet i Kongo i 2013). Den var blant annet nær å bli avslørt i forbindelse med innvilgelsen av produksjonsstøtte fra EU-fondet Eurimages sommeren for to år siden.

Filmen er laget over et manus av Nikolaj Frobenius, delvis basert på Morten Strøksnes‘ kritikerroste bok «Et mord i Kongo». I et intervju med Vårt Land i forrige uke snakket han om det å skulle lage en film om historiske hendelser der fakta er mildt sagt omstridt. Han sier han endte med å dramatisere to versjoner av sannheten.

– Man gir ikke opp sann­heten før man har prøvd å finne den, men jeg fant tidlig ut at det ville være en tvilsom posisjon å presentere én versjon av sann­heten. Jeg endte til slutt opp med å bruke tvilen som dramatisk motor, sa Frobenius til Vårt Land.

Nå er det klart at filmen kommer på kino 12. oktober. I fjor ble det sluppet flere stillbilder i forbindelse med en sak om filmen i Screen Daily:

Friland / David Bloomer
Friland / David Bloomer