Det er litt over to år siden den norske serieskaperen og skuespilleren Espen P.A. Lervaag fikk tidenes overraskelse da han sjekket Twitter – der han ut av det blå var tagget i et innlegg om at hans rollefigur i den sære, lille TV 2-serien «Maniac» skulle spilles av Jonah Hill.

Utrolig, men sant: Serien – som knapt var sett av noen her hjemme, og til alt overmål fått en høyst blandet mottakelse av anmelderne – var blitt kjøpt av Netflix, «True Detective»-skaper Cary Joji Fukunaga og noen av verdens største filmstjerner (Emma Stone er jo siden den gang faktisk blitt verdens høyest betalte kvinnelige skuespiller).

Den smått bisarre serien om en mentalpasient med et mildt sagt rikt indre liv, har siden vært under innspilling i USA. Sally Fields og Justin Theroux er blant skuespillerne som er addet til casten.

Og i dag slapp Netflix de første stillbildene fra serien – som får et svært annet visuelt uttrykk enn det vi kjenner fra originalen.

Vi fikk Lervaag (skaper av «Maniac» sammen med Håkon Bast Mossige) til å kommentere hvert av dem:

– Du ser her at det er påkosta! Jeg får ikke lov å si noe om plottet deres, men man ser at de går en litt annen vei enn det vi gjorde.

– Her går det fram at Netflix har skjønt at de derre «Stranger Things»-greiene funker! At de går litt sånn retro i det visuelle. Det er kjempespennende, og jeg synes det ser helt smashing ut!

– Her er vi nok i en slags virkelighet, vil jeg tro. I vår versjon av serien er vi jo egentlig på institusjon, og dette er nok deres variant av den.

– Å, Sally Fields! Dette er bare så jæskla koselig. At hun, som man på en måte har hatt med seg hele livet, skal være med i serien, skaper sånne godfølelser. Det er hemmelig hva hun spiller, men hun kommer til å være litt av og på gjennom episodene.

– Justin Theroux! Dette er et fantastisk kult bilde, igjen får man litt av den retro-følelsen. Det er litt 70-talls og litt DHARMA Initiative fra «Lost». Litt den følelsen. I likhet med Sally Fields, skal Theroux litt ut og inn av episodene. Han ser kul ut uansett, da.

Den norske serieskaperen hadde blant annet jobbet som selger og salgsleder da han i relativt voksen alder, i 2009, brøt opp og begynte på privatskolen Westerdahls, der han møtte Mossige og utviklet «Maniac» som en eksamensoppgave.

At han synes dette er innmari stas er ikke så rart.

Lervaag (som det er helt obligatorisk å følge på Instagram) har selv fått besøke «Maniac»-settet, og selv om både Hill og Stone var for opptatt til å gjøre annet enn å nikke til mannen som har kokt opp serien de jobbet på, fikk han prate med Fukunaga og manusforfatter Patrick Somerville («The Leftovers»).

– Da var jeg livredd, for jeg har så stor respekt for det de har gjort tidligere. Men så fant jeg ut at de egentlig er jevngamle pjokker som bare har lyst lage noe moro. Og, ikke minst, at de  behandlet vår versjon av serien med respekt, sier han.

Bildene han tok, får han ikke lov til å dele («jeg er redd for i det hele tatt å ha dem på telefonen»). Hemmelighetskremmeriet er stort.

– Jeg har heller ikke fått sett så mye av serien, så jeg er like spent, eller kanskje mer spent, enn alle andre. Men det er veldig gøy at dette materialiserer seg, sier han.

Espen P.A Lervaag i «Maniac». Foto: TV 2

– Da vi opprinnelig skrev «Maniac» gjorde vi det med tanke på et budsjett like stort som det Netflix har nå. Det er deilig å se at serien gjenskapes som vi opprinnelig så for oss – før vi måtte kutte til et mikrobudsjett. Disse folka kan jo leke med alt det vi ikke kunne, sier han.

Den amerikanske «Maniac»-versjonen er ventet på Netflix i løpet av høsten. Originalserien kan du fortsatt se på TV 2 Sumo.