Snart desember, og straks tid for alle mulige årsoppsummeringer om filmåret som er gått.

Hvilke som er årets beste filmer trenger vi mer tid til å tenke på, men hvilke filmer som – objektivt sett, talt opp i kroner og øre – har floppet tyngst, er Forbes allerede klare til å navngi.

Kåringen er en årlig foreteelse for magasinet, og selv om det er en underholdende tradisjon har den én vesentlig svakhet: Den regner ikke med utgifter til markedsføring.

Dermed er det for eksempel ikke plass til Disneys pengesluk «The Lone Ranger» her, siden den tross alt tjente inn mer enn den kostet å lage (hvis man ikke regner med markedsføringsutgiftene, som var enorme).

Men nok forbehold: Årets aller, aller største flopper er….

1. The Fifth Estate (kostet: 170 mill, inntjening: 36 mill)

Filmen ble svært omdiskutert på forhånd, men middelmådige kritikker og generelt sviktende sympati (og interesse?) for Julian Assange gjorde at Dreamworks-produksjonen kun håvet inn 28 prosent av produksjonsbudsjettet sitt.

2. Bullet to the Head (kostet: 152 mill, inntjening: 54 mill)

Sylvester Stallones fans er sikkert nostalgiske og betalingsvillige, men de punger åpenbart ikke ut for hvasomhelst. Spørs om ikke det ville holdt lenge å slippe denne rett på video.

3. Paranoia (kostet: 213 mill, inntjening: 82 mill)

Gary Oldman forener krefter med Harrison Ford for første gang siden «Air Force One» (1997). Resultatet? Et skuldertrekk.

Hva kan vi så konkludere av denne topp tre-lista? At store filmstjerner er gått ut på dato (folk som Mark Wahlberg, Jason Statham og Russell Crowe får også plass på flopplista, se under)?

Njæh, det ville trolig vært noe forhastet konklusjon, men det er i hvert fall klart at store filmstjerner driver budsjetter i været, og således gjør mageplaskene vondere.

At filmstjerner ikke er noen garanti for suksess er jo åpenbart, men det har de vel heller aldri vært.

Resten av topp 10-lista ser for øvrig slik ut:

4. Parker
5. Broken City
6. Battle of the Year
7. Getaway
8. Peeples
9. RIPD
10. The Big Wedding

 

LES OGSÅ:

Årets 20 beste kinofilmer 2012

filmer-960x539