Etter en ukeslang buffet med kremen av ny, internasjonal film, falt juryens dom i Berlin i går kveld.

Gullbjørnen, den gjeveste prisen på Berlinalen, gikk i år til den kinesiske film noir‘en «Black Coal, Thin Ice» (originaltittel «Bai Ri Yan Huo»), regissert av Diao Yinan. Det melder Variety.

«Black Coal, Thin Ice» er en noir satt femten år tilbake i tid, der en rekke lik dukker opp i en småby i Nord-Kina. I rollen som den alkoholiserte detektiven det hele spinner rundt finner vi Liao Fan, som sikret seg en sølvbjørn for beste mannlige skuespiller.

I sin anmeldelse av filmen beskriver Variety den som «en guffen, men sterk og godt laget detektivthriller der – som med alle de beste noirs – det ikke finnes virkelige helter eller skurker, bare ulike former for kompromisser. En pussig hybrid av sjangerfilm og kunstfilm, gjennomvåt i neon og vinterlig, industriell dysterhet».

Juryprisen – festivalens nest gjeveste – gikk til en ganske annen film, den samme som åpnet ballet forrige uke (der vi var på plass). Nemlig Wes Andersons «Grand Budapest Hotel». En film vi har gledet oss til lenge.

Her om dagen synset vi også litt om «Boyhood», filmen som Richard Linklater har puslet med i 12 år, og som dermed lar oss se skuespillerne vokse opp på lerrettet i løpet av et par timer. Linklater plukket opp sølvbjørnen for beste regi for innsatsen.

boyhood2

Det stod mer asiatisk på menyen under prisdrysset i går: Juryen vurderte Haru Kurokis innsats i japanske «The Little House» som beste kvinnelige skuespillerprestasjon, mens kinesiske «Blind Massage» fikk en sølvbjørn for kunstnerisk utmerkelse.

Juryen var ledet av produsent og manusforfatter James Schamus, som har produsert «Brokeback Mountain» og var med på å skrive «Crouching Tiger, Hidden Dragon». For å nevne noen av hans meritter.

I juryen satt også for eksempel Christoph Waltz, samt Bond-produsenten som har et av bransjens beste navn, Barbara Broccoli.

Norge var representert med Hans Petter Molands «Kraftidiotene», en slags norsk «Fargo» – som dessverre kommer hjem tomhendt. Christoph Waltz så visst ikke så imponert ut da han så den, men vi ble positivt overrasket lell.

kraftidioten

Berlinalen er verdens største festival som er åpen for publikum, med over 330 000 billetter solgt i år. Skal vi tro Hollywood Reporter, er det en verdensrekord.