1. «Louie», sesong to
Hva er egentlig «Louie»? En antologiserie? En komedie? Et personlig audiovisuelt essay? En samling av dagligdagse observasjoner? Det eneste som er sikkert er at «Louie» er grensesprengende innovativ, oppriktig, følelsesmessig engasjerende, hysterisk morsom og lynende intelligent. «Louie» er en tv-serie helt ulik alle andre. Sesong to er en av tidenes mest perfekte tv-sesonger, en samling eklektiske historier om alt fra krigen i Afghanistan til selvmord og masturbasjon.
Anbefalte episoder: «Duckling», «Country Drive» og «Eddie».
Sendes av TV 2 i Norge.

2. «Friday Night Lights», sesong fem
«Friday Night Lights» kommer til å stå igjen som en bauta når historien om 2000-tallets serier skal skrives. Den femte og avsluttende sesongen satte et verdig punktum og ble belønnet med to gjeve og velfortjente emmypriser for henholdsvis beste mannlige skuespiller og beste manus. Serien om den fiktive byen Dillon, Texas, dens innbyggere og det høyt elskede fotballaget Dillon Panthers er – i motsetning til det mye annen kvalitets-tv – en type serie man hengir seg til og virkelig føler. En perfekt avslutning på et helt eksepsjonelt drama.
Anbefalte episoder: «Kingdom», «Don’t Go» og «Always».
Sendes av TVNorge i Norge.

3. «Treme», sesong to
Det tok sin tid, men i episode 19 går det opp for seeren at «Treme» er på vei mot den samme storheten som serieskaper David Simons tidligere serie «The Wire». Simon brukte lang tid også med «The Wire», og å følge opp med en serie som er enda mer saktegående, observerende og som fokuserer i enda større grad på stemning og det dagligdagse er beundringsverdig og modig. «Treme» er historien om en bydel, om mat, musikk, politikk og flotte mennesker.
Anbefalte episoder: «What is New Orleans» og «Carnival Time».
Sendes av Canal Plus og NrK i Norge.

4. «Justified», sesong to
Den kompromissløse US Marshal Raylan Givens, spilt av den alltid karismatiske Timothy Olyphant, er en karakter som nok hadde følt seg mer hjemme i Sergio Leones univers enn i dagens Kentucky. Andre sesong av «Justified» er rett og slett fabelaktig tv. Ved å videreutvikle allerede fantastiske karakterer som Walton Goggins Boyd og tilføre en rekke nye, tok «Justified» steget opp i eliteklassen. Sesong to introduserer vår helt Rayland Givens for den dopproduserende Bennett-klanen, ledet av den formidable Mags Bennett. Margo Martindales leverte en TV-skurk for historiebøkene som den karismatiske Mags.
Anbefalte episoder: «Brothers Keeper» og «Bloody Harlan»
Sendes av Viasat 4 i Norge.

5. «The Vampire Diaries», sesong tre
Faktisk den mest skamløst underholdende serien som går på tv for tida, hver episode innholder minst et par-tre OMG-øyeblikk. Nå har også manusforfatterne tilført karakterene mer dybde, noe som gjør det lettere å bli følelsesmessig engasjert. «The Vampire Diaries» er alt det «True Blood» og «Twilight» skulle ønske at de var, en «Buffy The Vampire Slayer» for en ny generasjon– vittig, smart, ulidelig spennende og konstant overraskende underholdning. Du må bare legge bort fordommene.
Anbefalte episoder: «The Sun Also Rises», «The End of The Affair»
Sendes av TVNorge i Norge.

6. «Community», sesong tre
Det er to forskjellige varianter av «Community»: Én variant som kjennetegnes av smarte konsepter og vill lek med smarte populærkulturelle referanser, og en annen som er mer standarisert sitcom med vekt på karakterer. Personlig foretrekker jeg konseptepisodene fordi de gir «Community» en følelse av at alt er mulig og lov. Som komiserie er den mer ujevn enn «Parks and Recreation», men når «Community» virkelig treffer blink er det få serier som kan måle seg i overskridende fortellerglede og kreativitet.
Anbefalte episoder: «Remedial Chaos Theory» og «Documentary Filmmaking: Redux»
Sendes på TV3/Viasat 4 i Norge 

6. «Parks and Recreation», sesong fire: 
Det var rett og slett umulig for meg å skille denne fra «Community» – derfor må de deles plass på årets kåring. «Parks and Recreation» handler om de (tidvis) dedikerte parkvesen-ansatte i den fiktive småbyen Pawnee. Serien har antakeligvis det morsomste ensemblet i en sitcom siden «Arrested Development»,  med karakterer som Leslie Knope, Andy Dwyer og ikke minst legendariske Ron Swanson, som alle danner ryggraden i denne kvalitetskomedien. Den er kanskje ikke like eksperimentell og derfor ikke like innovativ som «Community» , men «Parks and Rec» er utvilsomt den jevnt morsomste komedien på TV.
Anbefalte episoder: «Harvest Festival» , «Fancy Party».
Sendes av Canal Plus i Norge.  

8. «Men of a Certain Age», sesong to: 
Et tett og hverdagslig karakterdrama med André Braugher, Scott Bakula og Ray Romano i hovedrollene som tre gamle barndomsvenner som møter midtlivet sammen. «Men of a Cetain Age» er en av de glemte perlene som fortjente masse seere og oppmerksomhet, men serien ble dessverre kansellert i sommer til tross for at den andre sesongen var både rørende og morsom. Det er kanskje i overkant realistisk å se tre menn dra på roadtrip sammen for å ta en prostataundersøkelse, men svært god tv var det.
Anbefalt episoder: Let The Sunshine In og Can’t Let That Slide
Vises for tiden ikke på tv i Norge.  

9. «Homeland», sesong én
«Homeland» er utvilsomt det beste nye dramaet denne sesongen. Du kan lese mer hvorfor her.
Anbefalt episode: Weekend
Sendes av TV 2 i Norge.  

10. «Revenge», sesong én
Selv om dagsåpene er i ferd med å dø ut på amerikanske skjermer, lever supersåpen eller primetime-såpen i beste velgående. «Revenge» er god gammeldags såpeopera i lesten til serier som «Dynastiet» og «Savannah», med morsomme intriger, drøy manipulasjon og ikke minst HEVN! Og som vi alle vet er hevn fryktelig morsomt, i hvert fall på TV. Madeline Stowe fremstår mer og mer som en moderne Alexis Carrington, og forhåpentligvis blir denne plukket opp av FEM eller en annen norsk kanal sporenstreks.
Anbefalt episode: «Guilt»
Sendes for tiden ikke på tv i Norge.  

Bonus: 

Årets mest tårevåte øyeblikk i en sitcom
Syvende sesong av «The Office» var avskjedssesongen til Steven Carell, og det ble en rørende og lykkelig slutt for en karakter som egentlig bare ville være elsket. Episodene «Garage Sale» og «Goodbye Michael» førte i hvert fall til at jeg måtte finne frem kleenexen.

Årets morsomste meta-øyeblikk:
«Supernatural» er ved siden av «Community» mest meta på tv. Å se Jared Padalecki og Jensen Ackles spille Sam og Dean som spiller Jared og Jensen som skal spille Sam og Dean, var årets morsomste TV-øyeblikk (se klippet her).

Årets tenåring
«Awkward» plasserer seg i samme landskap som den moderne klassikeren «Mean Girls». Maddie – seriens keitete, men smarte og vittige heltinne – er årets tenåring.

Årets superhelt
Husker du assistenten til Lane Pryce i sesong 3 av «Mad Men», spilt av Ryan Cartwright? I årets beste nykommer i science fiction-sjangeren, «Alphas» spiller Cartwright Gary – en kompleks og til tider usympatisk autist med superheltevner.

Årets sexstilling
I Westeros, den fantastiske verdenen som er åstedet for «Game of Thrones», har man åpenbart en ganske spesiell seksuell fetisj: Å snakke om barndomsminner mens man tar en prostituert bakfra. Eller kanskje er det egentlig redsel for at seeren skal kjede seg i eksposisjonscener, det vil si scener som bidrar med nødvendig bakgrunnsinformasjon, som gjør at manusforfatterne velger å sprite opp med heftig sex. Årets mest spekulativt fortellertekniske virkemiddel.

Årets mann
Denne prisen er forbeholdt Pawnee parkvesens sjef Ron Effing Swanson, alltid. Hvorfor? Derfor: