Mulig jeg er for nevrotisk og har for lav popkulturell selvtillit på Norges vegne, men selv om jeg (på en måte) likte «Lilyhammer» brukte jeg veldig mye energi da jeg så de første episodene på å tenke: Hva i huleste kommer amerikanerne til å mene om dette?

Hvorfor skal en nasjon som nekter å lese undertekster plutselig begynne nå? Skjønner de norsk buskishumor i Brooklyn og i Arizona? De har jo ikke engang hørt om Viggo Sandvik!

Mandag slippes samtlige «Lilyhammer»-episoder på Netflix, noe som blir møtt med stor interesse i amerikanske medier.  Dette er den første serien som Video on demand-giganten har vært med på å finansiere og slipper helt uavhengig av noen amerikansk produsent eller distributør. I USA markedsføres den som en «Netflix original».

Nå har de første anmeldelsene begynt å komme inn.

The New York Times bekrefter våre bange anelser – dette er ikke en serie det er så lett å forstå seg på for noen, og enda vanskeligere om man har fått sin kulturelle dannelse utenfor Norge.

«Lilyhammer» er i hovedsak rar. Den prøver å kombinere elementer fra amerikanske mafiahistorier og skandinaviske mysterier, krydret med overtydelige referanser til «The Sopranos». Men miksen er rimelig flat i første episode, skriver anmelder Mike Hale.

Hale innrømmer at han flirte litt av og til, men mener Steven van Zandt er en for dårlig skuespiller til å bære en hel serie alene:

– I det store og det hele føles både den tørre humoren og den tidvise volden veldig lunken (…) Det hjelper ikke at de brå skiftene mellom engelsk og norsk er unaturlige og distraherende, skriver The New York Times-anmelderen.

Noe mer positive er imidlertid Hollywood Reporter, som også påpeker at serien er snål – men at den har potensial.Anmelderen lar seg irritere av en del språklige ting (hvorfor snakker de norske karakterene engelsk til Frank når han åpenbart skjønner norsk?), og innrømmer at han hadde lave forventninger før han så serien.

-Likevel er dette så langt unna alt annet som går på tv akkurat nå, at mange sikkert kommer til å bli fristet til å se de sju siste episodene for å se hva som skjer, skriver bransjebladet.

Den mest positive anmeldelsen til nå kommer fra Los Angeles Times, som både skryter av norsk natur og de norske skuespillerne.

Les deres anmeldelse her.