For første gang siden revolusjonen i 1959 har en Hollywood-film fått tillatelse til å spilles inn på Cuba.

Hva den handler om?

Forfatteren Ernest Hemingway, selvsagt, som bosatte seg på Cuba på 40-tallet.

«Papa», regissert av Bob Yari, tar for seg den sanne historien om vennskapet mellom Hemingway, spilt av Adrian Sparks og en ung journalist ved navn Denne Bart Petitclerc, spilt av Giovanni Ribisi.

– Det var en absolutt lidenskap å lage filmen på Cuba, hvor alt som står i manuset skjedde. Det er her gården hvor Hemingway levde er, hvor båten hans var, alle stedene fra Morro-fortet til Cojimar hvor han fiska, sier Yari i en lengre artikkel hos The Hollywood Reporter.

– Alt er her, så å kopiere det et annet sted appellerte ikke så veldig.

USA og Cuba har vært uvenner i årtier, noe som har lagt en demper på det meste av handel mellom de to landene.

Filmskaperne måtte derfor få en spesialtillatelse fra skattemyndighetene i USA, noe som også inkluderte et tak på hvor mye penger de kunne bruke i landet.

For det meste var ikke dette noe problem – kulissekostnadene blir magre når Cuba på mange måter fortsatt ser ut som det gjorde på 50-tallet.

Filmskaperne fikk til og med lov til å filme på eiendommen hvor Hemingway bodde, et område som er stengt for turister.

Likevel bød Cuba ifølge artikkelen på en del frustrasjon også. Å få lov til å filme scener i båt (Hemingway var glad i å fiske) viste seg å være problematisk fordi så mange cubanere har flyktet sjøveien.

Fordi nettilgangen på Cuba er temmelig mangelfull måtte også beskjeder til skuespillere og crew skyves inn under døra i stedet for å sendes via epost, og mye av filmutstyret måtte også importeres.

Sist Hemingways liv ble gjenstand for en filmatisering var i 2012, med HBO-filmen «Hemingway & Gellhorn» hvor Clive Owen og Nicole Kidman spiller ut kjærlighetsforholdet mellom forfatteren og journalisten Martha Gellhorn under den spanske borgerkrigen.