• Torsdag 10. mai intervjuer artikkelforfatter Asbjørn Slettemark dokumentarfilmskaper Mads Brügger under Mediedagene i Bergen. Derfor har vi bedt Slettemark om å skrive en liten tekst, og tilgjengeliggjort «Ambassadøren»som du kan leie her. Anbefales!

Korrupte ministere, bloddiamanter, lurendreiere og alkoholiserte diplomater, sett gjennom øynene til en dansk undercover-journalist i Afrika. I dag er Mads Brügger i Norge for å snakke om sin dokumentarfilm «Ambassadøren».

Etter at Brügger fikk seg en skikkelig kultstjerne på den internasjonale dokuhimmelen via Sundance-suksess, har forventningene til danskens neste prosjekt vært stort. I 2006 lanserte Brügger filmen «Det røde kapell», en lakonisk, sarkastisk og lett provoserende dokumentar om seg selv som teaterregissør i Nord-Korea. Sammen med en skeptisk spastiker og en standup-komiker i L.O.C.-skjorte prøvde han hardt å få nordkoreanske byråkrater til å le av fiseputer og bløde jokes.

Resultatet var tidvis rasende festlig, tidvis tankevekkende, og hele tiden engasjerende.

Om du legger til «tidvis hårreisende» i den forrige setningen, så har du dekket inn oppfølgeren «Ambassadøren». Mads Brügger er nå i Afrika, nærmere bestemt i aksen mellom Liberia og Central African Republic, og omgir seg med korrupte ministere, kleptokratiske storheter, internasjonale lurendreiere, blodtørste diamanthandlere og alkoholiserte diplomater.

Misjonen til Brügger er noe uklar, men i korte trekk går det ut på følgende: skaffe seg diplomatpass (på ulovlig vis, selvsagt), få konsulstatus for Liberia i CAR (ulovlig), bli registrert som diamanthandler (ulovlig) og til slutt smugle diamanter (tror dette også er på ulovlig vis, noe uklart på slutten) ut av det bekmørke kontinentet.

Det meste her foregår via skjult kamera, og Brügger har i god walraffsk tradisjon klart å overbevise alle involverte om at han er både rik, ambisiøs og klar for dirty business. Folk, enten det er indiske diplomater eller head of state security, prapler og babler om alt mulig, og Brüggers blanding av arroganse, humor og manglende redsel gjør at han på få sekunder forteller mer om et kaotisk Afrika enn årevis med NORAD-rapporter.

SPOILER ALERT: Filmen ender utrolig nok med at Mads Brügger får konsulstatus for Liberia i Central African Republic, blant annet takket være en signatur fra President Ellen Johnson-Sirleaf.

Jepp, hun som fikk Nobels Fredspris nylig.

  • Her kan du leie «Ambassadøren»