Den amerikanske tv-kanalen Showtime («Dexter», «Homeland») har bestilt en halvtimes pilot basert på NRK-serien «Hellfjord».

Den stadig mer Hollywood-kjære Tommy Wirkola skal både produsere og regissere piloten, med duoen Will Ferrell og Adam McKay som utøvende produsenter for Gary Sanchez Productions.

En pilot innebærer at kanalen i utgangspunktet finansierer én episode, før de eventuelt bestiller en full sesong om de er fornøyd med resultatet. Uansett er dette en svær nyhet, og nok en fjær i hatten for Wirkola og teamet rundt ham.

Gary Sanchez Productions og Tommy Wirkola samarbeidet også om «Hansel & Gretel» – filmen som nylig passerte den magiske grensen på 200 millioner inntjente dollar (noe som har banet vei for en oppfølger).

Den amerikanske versjonen av «Hellfjord» vil bli skrevet av de samme som skrev den norske versjonen, Tommy Wirkola, Zahid Ali og Stig Frode Henriksen – alle er med på produsentsiden sammen med Tappeluft-partnerne Kjetil Omberg og Terje Strømstad, i tillegg til den opprinnelige showrunneren Patrik Syversen.

I «Hellfjord» møter vi den byvante ridende politimannen Salmander, spilt av Zahid Ali. Etter å ha skutt hesten sin midt under 17. mai-toget i Oslo, blir han omplassert til det bortgjemte øysamfunnet Hellfjord langt nord i Norge. Der venter en rekke trangsynte og engstelige folk – blant dem Stig Frode Henriksens Kobba – men også en mørk hemmelighet.

– Akkurat hvor i USA serien skal utspille seg ikke helt klart, men de må finne sin utmark. Om det blir en fiskeby eller hillbillyland, vet vi ikke ennå. Eller, vi vet endel – men kan ikke si så mye, sier Omberg til Comoyo Filter.

Etter at NRK sendte serien i oktober i fjor, har den engelskspråklige pitchen vært innom «alle» de store kabelkanalene i USA, blant andre HBO, AMC, FX – og altså Showtime. Omberg legger ikke skjul på at suksessen med «Hansel & Gretel» har hatt mye å si:

– Det var flere som var interesserte. Det er selvfølgelig på grunn av Tommys Hollywood-film – det hadde nok ikke gått uten. Men feedbacken etter premieren på Fantastic Fest hadde nok også noe å si.

Trioen Wirkola, Ali og Henriksen skal igang med skriveprosessen relativt kjapt, men har allerede føringer på hvor langt fram de må se med historien.

– Vi snakker foreløpig om minst to sesonger, men først må vi selvfølgelig se hvordan det går med piloten. Uansett er jeg veldig glad for at dette ikke bare er opsjonsavtale (slik Fox for eksempel inngikk med «Dag», red.anm.) men at det har gått så langt at vi faktisk har signert. Det er vi jævlig stolte av, sier Omberg.

Allerede har serieskaperne vært i samtaler med flere skuespillere til hovedrollen – felles for dem er at de akkurat passer inn på stedet serien skal foregå, sier Omberg:

– Det ligger vel litt i kortene, kan du si.

Nå om dagen er Wirkola hjemme i Alta – der han forhåpentlig sysler litt med oppfølgerne til «Død snø» og «Kill Buljo»?

Gary Sanchez Productions, ved parhestene Will Ferrell og Adam McKay, har for øvrig erfaring med produksjon av tv-serier fra før – blant annet har de produsert smått fantastiske «Eastbound and Down» for HBO.