I helgen hadde «Transformers: Age of Extinction» premiere på norske kinoer. Det var helgens mest sette kinofilm, til tross for at den ikke er satt opp på de store kinoene i hovedstaden. Dette på grunn av uenigheter mellom Oslo Kino og distributøren, UIP.

Det er ikke bare nordmenn som kaster penga sine etter Michael Bay og hans robot-action-bonanza: På verdensbasis er dette nå årets hittil mest innbringende film, med billettsalg for over $750 millioner dollar – tilsvarende 4,63 milliarder kroner. Det melder Box Office Mojo (via Huffington Post).

Aller mest ivrige er de i Kina, der filmen har blitt den mest innbringende noensinne. Det tok mindre enn ti dager å dytte «Avatar» ned fra den tronen, ifølge Variety. Da Hollywood har øynet potensialet i det enorme, kinesiske markedet har de da også lagt deler av handlingen til landet.

Kina-suksessen er forresten hjulpet av at én ivrig borger kjøpte hundrevis av billetter til filmen, i håp om å imponere eksen sin. Han ble nemlig dumpet fordi han ikke hadde råd til å ta henne med på kino. Nå har han jobbet hardt i syv år for å vise at hun var litt kjapp på avtrekkeren, skriver Huffington Post.

Suksessen skjer til tross for at kritikerne gjør sitt ytterste for å advare publikum. De er enige om at dette i beste fall er en middelmådig film.

Dagbladet gir filmen terningkast to, og mener at alt Michael Bay klarer å oppnå med sitt budsjett på 1 250 millioner kroner er «en viss fascinasjon for at det er mulig å være så støyende og så søvndyssende samtidig».

Aftenposten kaller det et «monster av en film» og en «langdryg smørje», mens Natt og Dag mener filmen nesten fremstår «selvhøytidelig i sin humørløshet».

Internasjonalt scorer filmen 32 poeng av 100 mulige på Metacritic, basert på 37 ulike anmeldelser. Det står enda verre til blant de 161 kritikerne som Rotten Tomatoes har telt opp, fra rundt om i verden. Bare 17 % holdt tilbake de råtne tomatene sine.

Til sammenligning unner over 90 % av kritikerne bare friske tomater til «Dragetreneren 2» og «Dawn of the Planet of the Apes», to andre kinoaktuelle filmer nå i juli. Ingen av dem drar inn på langt nær så mye penger som Michael Bay og Optimus Prime.