Titler: «Breaking2», «Where Dreams Go to Die», «Team Ingebrigtsen» og «Courtney Duwalter»
Hvor: Diverse streamingplattformer
Hvorfor: Finn den ekstra motivasjonen du trenger for å perse på din distanse
Sjanger: Dokumentar

Siden skisesongen gikk åt skogen og treningssentre er stengt, har mange valgt å heller snøre joggeskoene og begi seg ut på langløp. Den nye folkesporten er jogging, kanskje noe utskjelt enkelte ganger, men likevel en fornuftig måte å få skrotten opp av sofaen på.

Du trenger ikke løpe intervaller, 5k, 10k, halvmaraton eller ultraløp: Dørstokkmila er alltid den lengste.

Her har du et lite utvalg løpedokumentarer som forhåpentlig gjør at du får lyst til å ta en joggetur.

«Breaking2» (2017)

Kenyanske Eliud Kipchoge er verdens beste maratonløper. Lenge har han jaktet på å bryte barrieren på å fullføre 42,2 kilometer på under to timer. 

I 2017 satte Nike i gang et vanvittig forskningsprosjekt for å nå den magiske sluttiden på én time og 59 minutter. Under perfekte forhold på Monza-banen i Italia, med hjelp av et respektabelt antall kaniner og en utskjelt skoteknologi, ga de det et ærlig forsøk.

Dokumentaren gir et innblikk i hvor mye prestisje som ligger i prosjektet, og man blir litt bedre kjent med både den absurde livsstilen til en av verdens største idrettsmenn og vitenskapen bak løping. 

Du kan se den 55 minutter lange dokumentaren på Nikes nettsider.

Det er ingen hemmelighet at denne dokumentaren er noe utdatert, for Eliud klarte nemlig å løpe inn på tiden 1:59:40 i 2019 (med hjelp fra noen av Ingebrigtsen-brødrene – HEIA NORGE!) Her har Wired brukket ned hvor utenomjordisk villt denne tiden er:

«Where Dreams Go to Die»

Denne var med i vårt nyhetsbrev for et par uker siden, men fortjener en plass på denne lista også. Har du ikke satt deg opp på vårt gratis nyhetsbrev enda, kan du gjøre det her.

Barkley Marathons er kjent som verdens vanskeligste ultramaraton. Du veit, aktiviteten til gærningene som løper mer enn to maraton i slengen – gjerne gjennom skauen.

Den eksentriske typen bak dette akkurat dette ultramaratonet, Lazarus Lake, har laget et koko opplegg med absurde regler og utfordringer. Hovedoppgaven er å hente boksider som Lazarus har plassert rundt om i skogen. Startskuddet for løpet går når arrangøren tenner en sigarett ved en bom. Som du skjønner er dette ikke helt normalt.

Totalt skal løperne gjennom beskjedne 160 kilometer i løpet av 60 timer. Siden 1986 har tusenvis forsøkt å fullføre. Kun 18 – atten – har fullført. Ultramaraton-utøver Gary «The Ginger Runner» Robbins har dokumentert sin opplevelse underveis i 2016-utgaven av løpet. I den timelange dokumentaren får vi komme tett på Robbins’ tre døgn lange lidelse.

Hele dokumentaren ligger på Youtube:

«Team Ingebrigtsen» på NRK TV

Reality-tendensene til tross, denne NRK-serien er både inspirerende og underholdende. Den helt unike storfamilien fra Sandnes har bidratt med å gjøre løping til en slags folkesport. Henrik, Filip og Jakob piskes rundt av Gjert, samtidig som de må sjonglere det å leve et vanlig liv.

Vi får komme tett på oppturer, nedturer, familieliv, klein tenåringskjærlighet, småbarnsliv og det som verre er. Alle sesongene ligger tilgjengelig på NRK TV.

«Courtney Duwalter» (2019)

I denne selvtitulerte dokumentaren blir vi bedre kjent med ultraløperen Courtney Duwalter. Der andre ultraløpere dekker hele neon-paletten og har utstyr opp til øra, løper Courtney rundt i baggy t-skjorter og shorts.

Hun ble en sensasjon da hun fullførte 2017-utgaven av Moab 240-løpet på to døgn, ni timer og 59 minutter. Om du ble andpusten av å lese denne setningen bør du absolutt se denne dokumentaren, for den forsøker å grave i hvor motivasjonen hennes ligger. Hun løp nemlig raskere enn alle de mannlige deltakerne i Moab-løpet, og slo de med mer enn ti timer.

Hele dokumentaren ligger på Youtube:

«Forrest Gump» (1994)

Om det ikke ble noe løping i dag likevel, ligger i alle fall «Forrest Gump» tilgjengelig på Netflix.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!